Италия я очаква "Монти-2"

10317
Италия я очаква "Монти-2"

В Италия назрява поредна политическа криза. Лидерът на победилата на изборите Демократическа партия Пиер Луиджи Берсани не успя да формира правителство. Ако страните не постигнат консенсус, през юни ще има нови парламентарни избори. Преди това може да бъде избран технически премиер като предишния Марио Монти.

Формирането на правителството в Италия е невъзможно, заяви Пиер Луджи Берсани, който бе натоварен да състави кабинет от президента Джорджо Наполитано. На 22 март президентът на Италия нареди на Берсани да формира коалиционен кабинет, който трябва да продължи антикризисните реформи на премиера Марио Монти. В сряда Берсани не успя да се договори с движението „Пет звезди”, което получи на изборите една четвърт от гласовете и се нареди на трето място. Неговият лидер Бепе Грило потвърди, че няма да подкрепи никоя от партиите, въпреки че е готов да окаже подкрепа по редица отделни въпроси. След отказа на „Пет звезди” Берсани заяви, че при сегашните условия само психично болен човек би се съгласил да управлява Италия.

Италианските банки все още са застрашени от рецесия

Рецесията в Италия продължава да представлява огромна заплаха за банките в страната, макар италианската финансова система показа завидн...

По-рано лидерът на лявоцентристите не успя да се договори с дясноцентристите на Силвио Берлускони, които останаха втори на изборите. Берсани смята исканията на партията на бившия премиер за неприемливи. Въпросът е в това, че дясноцентристите са готови да създадат широка коалиция при условие, че вицепремиер ще бъде съратникът на Берлускони – Анджелино Алфано. Но за премиера Берсани тази стъпка е равносилна на политическо самоубийство.

Преговорите между партиите продължават повече от месец – от парламентарните избори на 24-25 февруари. Фактически вече втори месец в страната няма правителство. Новият кръг от преговорите за формиране на кабинет ще се проведе на 29 март с участието на Наполитано, обявиха от администрацията на президента. Той обеща да действа незабавно, което може да е сигнал, че ще назначи временен технически премиер, който ще бъде начело на нов служебен кабинет, както беше в случая с Марио Монти.

Най-вероятно новият лидер няма да е човек от парламента, но неговата кандидатура трябва да бъде подкрепена от основните партии. Възможностите и задачите на новото правителство най-вероятно ще бъдат ограничени. Сред неговите задачи влизат изборът на нов президент, както и провеждането на реформа на изборното законодателство. В този случай най-вероятно още през юни ще има нови избори.

РБК Дейли

Италианският президент възложи на левите да съставят правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано даде мандат за сформиране на правителство на лидера на спечелилите изборите левоцентристи П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com