Изгониха ЧЕЗ от Албания

32314
Изгониха ЧЕЗ от Албания
Снимка: БГНЕС

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ.

Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение.

По 29 лева за ток са платили абонатите на ЧЕЗ за юли

ПСредно по около 29 лева е била сметката за ток на абонатите на ЧЕЗ през юли, показват данните на дружеството. Сумата остава без промян...

През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите от тогавашното държавно дружество за 102 млн.евро. През месец януари 2013 година държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ поради "липсата на инвестиции в енергийната система и невъзможността да гарантира снабдяването с ток". След това решение ЧЕЗ заведе дело в Международния арбитражен съд. Още в самото начало при влизането на албанския пазар ЧЕЗ се оплакваше от огромните кражби на ток и загубата на електричество поради лошата мрежа.

Новото правителство на социалистите начело с премиера Еди Рама през юни месец постигна извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ и така бе прекратена процедурата в Международния арбитраж. Властите в Тирана се съгласиха да заплатят 95 млн. евро обезщетение на ЧЕЗ и по този начин си възстановиха на сто процента собствеността на дружеството. Изплащането ще стане на няколко вноски до 2018 година.

"Постигнатото споразумение ще ни даде възможност да започнем реформи в енергоразпределителната мрежа и да започнем инвестиции. Това ще доведе до по-качествена услуга за крайните потребители", съобщиха от албанското министерство на енергетиката и промишлеността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа