Известен турски журналист беше задържан

15766
Известен турски журналист беше задържан
Снимка: БГНЕС

Известният в Турция журналист Мехмет Барансу е арестуван и предаден на съда след 10 часа обиски в дома му. Случаят е тема на всички опозиционни медии.

Причина за ареста е фактът, че Барансу предава на прокуратурата цял куфар документи около "Плана Балйоз", на базата на които е публикувал разследващи материали за несъстоялия се военен преврат, готвен за 1 март 2003 г. Това става ясно от информацията на БГНЕС, която се позовава на в. Hurriyet.

Турция издаде втора заповед за арест на Гюлен

Турски наказателен съд в Истамбул е издал втора заповед за ареста на турския духовник и опозиционен лидер Фетула Гюлен, предаде БГНЕС. ...

Главната прокуратура се самосезира от неговите статии във в. Taraf от 2010 г. и започва разследване, като от 365 свидетели заподозрени за престъпния план остават 325 души. Трима са осъдени на доживотен затвор.

Претърсването в дома на Барансу приключи към 21 ч. снощи и той беше отведен под засилена охрана. "Колеги, никога не предавайте доказателствени документи на съдебните институции! Заради това, че аз дадох документи, сега съм обвинен в организиране на престъпна група", призова Барансу при ареста си.

Претърсващите конфискуваха редица документи и лични вещи на журналиста. По-късно се наложи Барансу да бъде прегледан в болница, след което веднага бе отведен за разпити в дирекцията на полицията в Истанбул. В ранните часове днес той е предаден на Съдебната палата.

Над 6 часа той е давал обяснения за документите по аферата "Планът Балйоз" и книгата си с разследвания по нея "Военна квартира", като е бил принуден да отговаря на 28 въпроса. Адвокатът на арестувания Ахмет Байрак огласи, че Барансу е обвинен в създаване на престъпна организация с цел укриване и унищожаване на държавни документи, свързани с националната сигурност, както и разкриване на класифицирана информация.

Сирия обвини Турция в агресия

Режимът в Дамаск определи като безспорна агресия нахлуването на турска част в сирийски район, контролиран от джихадистите от "Ислямск...

Мехмет Барансу е роден през 1977 г., завършил е журналистика в Истанбулския университет. За да подготви дисертацията си, заминава за САЩ за около 3 години. Работил е в различни вестници, списания и телевизии, а от 2007 г. е във в. Taraf, където публикува и разследванията си. Носител е на награда за журналистика от 2009 г.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com