Известни личности подкрепят преговорите за еврочленство на Македония

19384
Известни личности подкрепят преговорите за еврочленство на Македония

Десетки известни български учени, политици и общественици подписаха призив за подкрепа на започването на преговори за членство на Република Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Становището е изпратено до президента, председателя на Народното събрание и Министър-председателя.

Сред подписалите са проф. Андрей Пантев, проф. Николай Слатински, Христофор Тзавелла, Костадин Филипов, проф. Иван Александров Билярски и много други известни личности от обществения живот в страната.

"Осъзнавайки историческия момент за развитието на Балканите като равнопоставена част от Европейския съюз смятаме, че Република България носи огромна отговорност за мира, сигурността, развитието и просперитета на региона. Категорично настояваме България като суверенна държава, като държава от Европейския съюз да подкрепи Република Македония за начало на преговорите за присъединяване към общоевропейското семейство", се казва в позицията. "Преговорният процес е мощен инструмент за налагане на европейски принципи и норми в посока на демократизирането на кандидат-членките за съюза. България не приема тенденции и процеси в Република Македония, които не са в посока на естествената и желана близост между двете държави, но подписването на Договор за добросъседство и всички други проблеми могат и трябва да се решават в хода на преговорите и те не трябва да спъват Република Македония в процеса за присъединяването й към Европейския съюз. Подкрепата за Република Македония е подкрепа за демократизиране на целия регион. Дни ни делят от потвърждаване на катастрофална за българските национални интереси позиция с българско НЕ на Република Македония по отношение на преговорите й за членство в Европейския съюз", се казва още в позицията.

"Ново НЕ за преговори е ДА на опити за връщане на региона във времена от преди 100 години, когато Балканите са били барутният погреб на Европа, а Македония – ябълката на раздора. НЕ на Република Македония е ДА на възкресяването на ретроградни балкански национализми и шовинизми /"Macedonia is Greek"/, нямащи нищо общо с властващите в Европейския съюз цивилизационни принципи и норми. НЕ на Република Македония е ДА на апартейда спрямо българите, живеещи на територията на Балканския полуостров. НЕ на Република Македония е ДА на положението на Балканите като втора категория район от Европейския съюз. Последици, които са в полза на всяка друга страна, но не и на България. ДА на Република Македония е ДА на Република България, ДА на нашето национално достойнство, гордост и самочувствие. ДА на Република Македония е ДА за нашата лична отговорност като български граждани за Родината. ДА на Република Македония е ДА за нашата национална сигурност и териториална цялост. ДА на Република Македония е ДА на нова, европейска България. ДА за Република Македония е ДА на европеизиране на Балканите, НЕ на балканизиране на Европа. Подкрепата за Република Македония за НАЧАЛО на преговорите е европейската, българската, национално отговорната позиция на Република България", се казва в края на откритото становище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com