Какво търси Ердоган в Брюксел?

9888
Какво търси Ердоган в Брюксел?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Брюксел е един от градовете, които президентът Реджеп Тайип Ердоган посещава често. Той има шанса да го посещава по-често и да вижда града поне два пъти годишно.

Но това не се случва, пише Али Юртагюл, в. „Тудей'с Заман“.

Европейският съюз и Турция с план за справяне с бежанската криза

Европейският съюз и Турция се договорили по принцип по план за действие за намаляване потока от бежанци към Стария континент, съобщи в....

Европейският съюз захлопна вратите си пред Ердоган в момента, когато беше решено да започнат преговори за членство с Турция. Вратите бяха захлопнати пред лицето на Ердоган, защото тогавашният френски президент Никола Саркози не искаше Ердоган да го засенчи и германският канцлер Ангела Меркел не искаше да остави самотен новоизлюпения френския президент. По време на предишните срещи на върха на ЕС, страните кандидатки от Източна Европа се появяха на вечери, организирани от ЕС и позираха за групова снимка. Тази традиция беше изоставена, когато започнаха преговорите с Турция. Това не се случи, защото не е имало зала, а тъй като само Турция беше в преговорния процес, заедно с малка Хърватия и Исландия. Проблемът беше в сянката на Ердоган от Турция. Може би ЕС не искаше да прави шумно обявяване на пристигането на Турция след процес на ускорено разширяване и добавяне на 12 нови членове към 15-членния съюз. А може би друг фактор беше ревност по отношение на Ердоган, който се представяше в светлината на човек, който се радва на срещи като с добър приятел с американския президент Барак Обама. Не зная дали това изигра решаваща роля, но знаем, че Саркози би се поставил сам в смешна ситуация ако само беше в състояние да се срещне с Обама. По някакъв начин той беше така, както Ердоган е днес.

Както и да е, ЕС загуби влиянието си върху Турция, както и своя положителен имидж в Турция, и то не само защото не беше направено място за Ердоган на масата. Тъй като преговорите с ЕС не са в центъра на политическия дневен ред, процесът на членство в ЕС не е тема за предизборни кампании в Турция. Отношенията ЕС-Турция вече не се оформят във връзка с въпроси, които са от решаващо значение както за Турция, така и за ЕС, като НАТО, политика на сигурност, Съвета на Европа, човешки права, демокрация, върховенство на закона, мир в Близкия изток и политика в енергетиката. Политиката на ЕС към Турция е все още такава, каквато беше при Саркози. Все още е храна за вътрешни политики. Саркози блокираше домогванията на Турция към ЕС само с изпращане на съобщение към масата избиратели от Националния фронт на Жан-Мари льо Пен, макар да знаеше високата цена, платена предварително що се отнася до Близкия изток и средиземноморските политики.

Днес Ердоган е в Брюксел. Той е потъпкал относно свободата на пресата в Турция и е възпрепятствал работата на съдебната система по отношение на четири министри, които бяха принудени да подадат оставки във връзка с обвинения в корупция, и е отговорен за сблъсъци, които напомнят на гражданската война в страната, но той е на посещение в Брюксел. Той твърди, че дори и Конституцията, изготвен в резултат на държавен преврат, не поддържа неговата политика на свършените факти и той безмилостно обижда значителна част от обществото, но той е на посещение в Брюксел. Известно е, че той не е "безпристрастен" президент, както се видя по време на последните избори и че той със сигурност ще използва визитата си, за да защитава интересите на бившата му партия за предстоящите избори, но той е на посещение в Брюксел. Въпреки че е известно, че като Саркози, и той главно е отговорен за липсата на какъвто и да е напредък в домогването на Турция до членство в ЕС, след като преговорите стартираха на 3 октомври 2005 г., все пак той е на посещение в Брюксел. Знаете ли защо? Ердоган е в Брюксел само защото страните от ЕС са в затруднение поради десетките хиляди търсещи убежище. Ердоган посещава ЕС, защото ЕС е притеснен, че Турция, приютила близо 2 млн. сирийски бежанци, може да ги пусне да залеят Европа.

В Турция върховенството на закона е напълно подкопано. Съдии, прокурори и полицейски служители, които са се борили срещу корупцията бяха арестувани по време на работата си. Ловът на вещици става все по-обширен и дори уважавани бизнесмени са под заплаха. Млади защитници на природата са пребивани от полицията и някои от тях умряха на истанбулския площад „Таксим“. Журналисти са пъхани в затвора и войнстващи поддръжници на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) нападат редакции на вестници. Що се отнася до кюрдския въпрос разбираемо е, че няма никакъв напредък по процеса на уреждането му; той е използван само за предизборна кампания. Критериите от Копенхаген, най-скъпоценните ценности на ЕС, са напълно унищожени. Но нищо от това не е важно. ЕС е концентриран върху най-важната точка от политическия си дневен ред, т.е. бежанската криза, и провежда преговори с Ердоган в Брюксел. Това посещение е добра възможност за Ердоган да го използва за политическа кампания. Ердоган посещава Брюксел, тъй като това му дава шанс да се обърне към избирателите.

Над 400 000 сирийчета в Турция не посещават училище

Над 400 000 сирийчета в Турция не посещават училище, обяви турски официален представител, според който децата, които не влизат в клас е...

Съжалявам, съвсем забравих. Ердоган посещава Брюксел на 4 октомври за откриването на Европалия, международен културен фестивал, което е на 6 октомври. Той не е там, за да празнува 10-та годишнина на преговорите за членство. Говори се, че ще се среща с представители на ЕС. Какво смятате, че ще бъде включено в дневния ред: домогването на Турция към ЕС или бежанската криза?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com