Кери: Сирия може да предотврати военна атака, ако предаде химическите си оръжия

9291
Кери: Сирия може да предотврати военна атака, ако предаде химическите си оръжия

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Сирия може да предотврати потенциалната военна атака, ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия, които са в негово притежание, на международната общност в рамките на следващата седмица. Кери обаче изрази съмнения, че това ще се случи, предаде Ройтерс.

Запитан от репортери дали има нещо, което правителството на Асад може да направи, за да спре потенциална атака, Кери каза: „Разбира се, той може да предаде всичките си химически оръжия на международната общност следващата седмица – да ги предаде, всичките и без закъснение, и да допусне цялостен отчет. Но той не е склонен да го направи и това няма да се случи.”

Засега няма опасност от епидемии в бежанските лагери

Като страна, приела сирийски бежанци, през следващите месеци България трябва да е готова да поеме здравните им проблеми, заяви председа...

Кери заяви, че само трима души имат контрол над сирийските химически оръжия.

„Химическите оръжия в Сирия са контролирани много строго от режима на Асад. Всъщност Башар Асад, неговият брат Махер Асад и един генерал са тримата души, които имат контрол над движението и използването на химическите оръжия”, заяви Кери по време на пресконференцията в Лондон.

„Режимът на Асад си е негов режим, а именно режимът издава заповедите. Ние имаме засечени разговори на високопоставени членове на режима, които дават подобни инструкции и водят подготовката” за използването на химическите оръжия, обясни още Кери.

Пред репортери в Лондон, Кери подчерта също, че връзката между Великобритания и САЩ е по-силна от всякога, въпреки решението на британския парламент да не се присъединява към военните действия срещу Сирия.

Асад готов да даде автономия на кюрдите в Северна Сирия

На фона на продължаващите дискусии за евентуална международна военна намеса в Сирия, президентът на страната Башар Асад направи поредна...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com