Кипърският президент си отряза една четвърт от заплатата

4294
Кипърският президент си отряза една четвърт от заплатата

Кипърският президент Никос Анастасиадис реши да намали заплатата си с 25%, а членовете на кабинета ще намалят възнагражденията си с 20%, предаде БГНЕС.

Президентът "вече упълномощи главния счетоводител да намали заплатата му с 25%", заяви заместник секретарят на държавния глава Константинос Петридис. Анастасиадис и членовете на кабинета се отказват и от 13-та месечна заплата, на която имат право.

Същевременно Анастасиадис не пропусна да благодари на сънародниците си за проявеното търпение при кризата и за отговорното държание при отварянето на кипърските банки днес.

"Бих искал да благодаря на кипърците за зрелостта и спокойствието, които проявиха в отношенията си с кипърските банки", съобщи Анастасиадис на гръцки и английски език в Twitter. Кипърският президент "иска да изрази искрените си благодарности и признателността си на кипърските граждани за зрелостта и голямото чувство за отговорност, които проявиха в критичен момент за стабилността на кипърската икономика и за надеждността на банковата система на Кипър", допълни президентството в комюнике.

Кипърските банки, които бяха затворени от 16 март, днес спокойно отвориха врати само с няколко опашки в момента на отварянето на обяд. Но властите наложиха сериозни ограничения на движението на капитали и частните лица не могат да теглят повече от 300 евро дневно.

Поведението на клиентите на банките днес "изпраща ясно послание за оптимизъм и сигурност за бъдещето и към хората, които следят събитията в международен план", допълни президентът в комюнике. "Отношението на хората доказва не само, че искаме, но и че можем да успеем да извадим страната от трудното положение, в което се намира. Банковата система на нашата страна ще оцелее и ще просперира", увери той.

В понеделник Кипър се съгласи с драконовски съкращения в банковия си сектор в замяна на спасителен план от 10 милиарда евро от Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ).

Банките в Кипър отвориха с опашки, въоръжена охрана и опожарени банкомати

Банките в Кипър днес отново започнаха работа, след като преди 12 дни бяха затворени в очакване на спасителния план за кипърската иконом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com