Кисинджър искал САЩ да нападне Куба

20448
Кисинджър искал САЩ да нападне Куба

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър настоявал за военна инвазия в Куба в средата на 70-те години на миналия век и заявил, че ще "смаже" Фидел Кастро заради изпращането на войски в Ангола, разкриват разсекретени документи, цитирани от БГНЕС.

Материалите, публикувани от Американския национален архив по сигурността, показват пикантни разговори между Кисинджър и американския президент Джералд Форд през 1976 г., след като кубински войски бяха разположени в Ангола в подкрепа на бойците за независимост. Това породи опасения във Вашингтон от нарастващо влияние на комунистите в Африка.

"Мисля, че ще трябва да смажем Кастро", казал Кисинджър на Форд и добавил, че трябвало да изчакат да минат изборите в Куба. "Съгласен съм", отговорил Форд. Кисинджър заявил, че военният отговор трябвало да бъде сериозен и обещал да не използва "половинчати мерки", особено при изпращане на кубински войски в други южноафрикански страни.

"Ако решим да използваме военна сила, тя трябва да успее. Не трябва да има никакви половинчати мерки. Ако те се придвижат в Намибия или Родезия, бих подкрепил смазването им", заявил Кисинджър. Той не спестил критики и към Кастро, като го нарекъл "мухльо" заради военната му подкрепа в Ангола и се зарекъл да "смаже кубинците".

Класифицираните до този момент документи от общо 116 страници показват още, че гневният обрат в американските отношения с Куба последвали по-ранен опит на Кисинджър да оправи отношенията с Хавана. Той изпратил двама пратеници на летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк през януари 1975 г. за среща с кубински емисари за нормализиране на отношенията между противниците в Студената война.

Документите са публикувани в издадена днес книга, наречена "Заден канал до Куба: Скритата история на преговорите между Вашингтон и Хавана".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка