Китай приветства споразумението между САЩ и Русия за сирийските химически оръжия

17393
Китай приветства споразумението между САЩ и Русия за сирийските химически оръжия

Китайският външен министър приветства споразумението между САЩ и Русия за елиминирането на сирийските химически оръжия, което отклони възможността от американски военни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия, предаде АФП.

„Китайската страна приветства споразумението между САЩ и Русия. Това споразумение ще позволи да бъде облекчено напрежението около Сирия”, каза Уанг И а среща със своя френски колега Лоран Фабиюс в Пекин.

САЩ и Русия се договориха за сирийското химическо оръжие

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери съгласуваха в събота план за решаването на проблема с унищ...

Френският външен министър, който пристигна в китайската столица в неделя сутринта и се очаква да се завърне в родината си по-късно днес, определи пакта като „значителна стъпка напред” и каза, че „сега е необходимо да се вземат важни решения”.

„Само преди няколко дни Сирия отричаше, че има химически оръжия и че ги е използвала. Сега вече сме в нова фаза”, каза Фабиюс. „Трябва да се движим напред на базата на това споразумение”, подчерта той.

Споразумението между САЩ и Русия бе достигнато в събота в Женева след три дни на преговори между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров. То има за цел да постави сирийските химически оръжия под международен контрол до средата на следващата година и отваря възможност за налагане на санкции, ако Дамаск не спази условията, но не конкретизира какви биха били те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com