Контактната група за Украйна заседава в Минск

17866
Контактната група за Украйна заседава в Минск
Снимка: Getty Images/Guliver

Мирни преговори между Киев и проруските сепаратисти с участието на Русия и на ОССЕ започнаха днес в Минск.

Целта е сключване на примирие в конфликта, взел за девет месеца над 5000 жертви. През последните дни насилието стигна критични нива в Украйна, обяснява АФП.

Етническите българи в Украйна не могат да останат извън мобилизацията

Няма дискриминация по отношение на мобилизацията, обявена от украинския президент Петро Порошенко. Това твърди посланикът на бившата съ...

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че в Минск, където през септември бяха подписани първите мирни споразумения за украинския изток, може да бъде сключен "задължаващ документ за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от линията на допир".

В днешните преговори участват бившият украински президент Леонид Кучма с пълномощия от Киев, пратеници на сепаратистките формирования в Донецк и Луганск - Денис Пушилин и Владислав Дейнего, представителката на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, информира БТА.

Зурабов играе ролята на посредник в преговорите на контактната група за уреждане на ситуацията в Украйна, уточнява ТАСС. В същата официална резиденция пристигна и украинският политик Виктор Медведчук, смятан за приближен до Владимир Путин и включен в санкционния списък на САЩ, посочва АФП.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд разговаряха днес по телефона във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

Жертвите в Украйна нямат край

Дванадесет души, в това число и седем цивилни, са загинали в Източна Украйна през последните 24 часа в сблъсъци между силите на прави...

Във връзка със започналото днес в Минск поредното заседание на контактната група за уреждане в Украйна "бе изразена надежда, че въпросите около възможно най-бързото спиране на огъня и изтеглянето на тежките оръжия ще бъдат в центъра на нейния дневен ред".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа