Косово: Никой не иска вътрешна сръбска република

3788
Косово: Никой не иска вътрешна сръбска република

Косовският външен министър Енвер Ходжай се надява, че ще бъде постигнат напредък по време на преговорите на равнище министър-председатели със Сърбия, които трябва да се състоят на 2 април, предаде БГНЕС.

"Това е диалог за нормализирането на отношенията между двете страни като суверенни и независими държави", каза Ходжай. "Смятам, че ще бъде постигнат напредък на 2 април. Ние работим за това. Причината да няма прогрес се дължи на Белград, а не на Прищина", добави той.

Ходжай е напълно убеден, че в Брюксел никой няма интерес от създаването на сръбска република в Северно Косово. "Всеки, който предлага подобна инициатива, е против мира и стабилността на Косово и региона", каза той и добави, че това е "нашата червена линия".

Сърбия не признава независимостта на Косово, но е притисната от ЕС да подобри отношенията си с Прищина, ако желае да започне преговори за присъединяване към организацията.

Двете страни така и не успяха да постигнат споразумение на 21 март след продължителните преговори между премиерите Ивица Дачич и Хашим Тачи, на които домакин бе външният министър на ЕС Катрин Аштън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com