Красимир Узунов: Вето за Македония

23869
Красимир Узунов: Вето за Македония

Македония винаги е била много по-заинтересована от включването си в нов съюз на бившите югорепублики, отколкото от членство в ЕС.

Това коментира Красимир Узунов, президент на Агенция „Фокус”, в материал, озаглавен „Вето за Македония”.

Б. Димитров: С пари, много лумпени в България могат - едни да продължават, а други - да стават македонци

"Независимо от всички проблеми в Македония, те ще наблягат на антибългарските кампании и дори ще увеличават обхвата им". Това каза пред...

По думите му корените на това поведение датират от Референдума за независимост на Македония на 8 септември 1991 г. и преминават през поведението й през всичките последващи години.

Страхът от албанската опасност, носталгията по времето на Титова Югославия, поведението, движещо се по линията – права имаме, задължения - никакви, търсенето на опеката на Белградската метрополия... Всичко изредено до тук категорично може да се докаже с примери и с политически биографии”, каза Красимир Узунов.

„Благославянето на македонската кандидатура означава безразборно европейските пари да се наливат в паметници на измислени македонски герои, и в билети за протестиращи пенсионери от ОМО „Илинден-Пирин” за поредния им воаяж в Брюксел, за да се пожалят от България. Това означава европейски пари за още филми като „Трето полувреме” и европейска фланелка за македонските претенции до язовир Искър”, каза Красимир Узунов.

Македония категорично върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и последващо разделяне, смята Узунов.

Маркирането на територии в Деня на албанското знаме е само белег за процеси, които протичат под повърхността на декларираното съвместно съжителство между райони, които имат различно икономическо, културно, ако щете и цивилизационно развитие.

Македония ще финансира проекти на диаспората в България и Гърция

Световна конференция на тема „Македония 100 години след Букурещ“, която да се организира от македонската диаспора от САЩ, ф...

„Каква е гаранцията, че в средата на преговорния процес за еврочленство, след нов случай край Железарското езеро и последвали етнически сблъсъци, няма да се наложи да се изпращат умиротворителни части в една етнически разделена и враждуваща Македония? Никаква. Късният пубертет на 20-годишната македонска държава трябва да се изживее. Охридският рамков договор трябва да бъде приложен във всичките му членове и да се приемат гаранции за неговото спазване, за да не се търсят поправки в развитие, защото преди няколко седмици в албанския „Коха” се появи навременната информация, че само в 18 македонски общини (по границата с България) не живеят албанци. Европейски риск е дали в края на преговорите няма да се приема държавата Македония, или части от нея по етапно”, каза Красимир Узунов.

Македония продължава да бъде разкъсвана от кризата на идентичността. Това е причината да се реагира така остро на оспорването на общите празници с България, да се хулят лингвистите, които определят езика като „сръбско-български”, да се краде история и да се измисля отечествена македонска митология. Този комплекс най-ясно се изразява с мащабното строителство на статуи, паметници и „Порта Македония”, каза още той.

Не може да се благославя европейския стремеж на държава, която декларира териториалните си претенции върху камъни, арки и паметници. Историческият щурм на Груевски е насочен върху съзнанието и душите на младите поколения в Македония, които трябва да формират македонско самосъзнание. Затова всичко ново е фаланга, аерогарата е „Александър Велики”, а заклеймявания като изверг Тодор Александров язди на кон пред Пожарната, продължава Узунов.

Actualno.com

 

Божидар Димитров: Македония не е "клекнала"

Вярната и точна позиция спрямо Македония е на президента Росен Плевнелиев и всичко друго е от Лукаваго. Това каза историкът Божидар Дим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com