Кристалина Георгиева настоява за хуманитарно примирие в Сирия

3613
Кристалина Георгиева настоява за хуманитарно примирие в Сирия

Кристалина Георгиева призова сирийските власти и опозицията да прекратят временно огъня, за да могат да се евакуират ранените и мирното население от зоната на бойните действия.

Според еврокомисарят, ставащото в Сирия е „хуманитарна катастрофа", предаде КРОСС.

Турска бронирана техника се придвижва към сирийската граница

Турция изпрати допълнителни войски към сирийската граница. От Газиантеп към граничната провинция Килис тръгна колона в състав от 20 ед...

„Сирия се намира в състояние на хуманитарна катастрофа. Гражданското население трябва да напусне зоната на бойните действие, без да се страхува за живота си", заяви Георгиева, цитирана от Интерфакс. Според думите й, „хуманитарните организации трябва да получат достъп до бойната зона, за да евакуират хората.

"Аз настоявам световната общност, преди всичко Съвета за сигурност на ООН, да подкрепи моя призив за хуманитарно примирие", заяви Кристалина Георгиева. Освен това тя поиска и двете страни да уважават символите да хуманитарните организации да не стрелят по медицинските работници и да не използват болниците като затвори.

Трябва да се осигури спирането на боя. Това не е само хуманитарен дълг, това е задължение, диктувано от международното право. Нарушаването на тези закони, в това число и стрелба по местата, където се оказва помощ и по персонала в тези места, се разглеждат като военно престъпление. Хуманитарната помощ - това не е разрешаване на конфликта и от нея не трябва да се взимат заложници", заяви еврокомисар Кристалина Георгиева.

Редактор: Калина Здравкова

Иран предупредил Турция да не атакува Сирия

Сирийският съюзник Иран е предупредил Турция, че ще срещне твърда реакция, ако Анкара проведе удари на сирийска територия, съобщава сир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com