Македонците си "взеха" и "История славянобългарска"

42728
Македонците си "взеха" и "История славянобългарска"

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който трябваше да разясни поредната „антимакедонска” кампания в България по повод изложбата на ръкописи в Кралския музей в Брюксел.

Преписът на „Историята” на Паисий Хилендарски служи за фон в пълен кадър, докато македонски репортер вдъхновено разказва, как Македония е жертва на втора кампания от страна на България през тази година.

Македония: Ръкописите са си с наши езикови обозначения

Македонските средновековни ръкописи, които ще бъдат изложени в Кралския музей в Белгия, в рамките на изложбата „Хиляда години п...

Като първа антимакедонска кампания се определя българската реакция на филма „Трето полувреме".

Репортажът на телевизия Канал 5 завършва с кадри от филма, на които се вижда как български войници товарят македонски евреи на влакове, за да ги откарат от Македония.

По-рано днес, телевизията излъчи репортаж от пресконференцията от понеделник, на министърката на културата Елизабета Канческа-Миловска, на която са били представени част от експонатите, подготвени за изложбата. При разлистването на ръкописите, се вижда, че един от тях е препис на паисиевата История Славянобългарска. За позицията на Съвета за македонски език обаче телевизията директно е използвала снимка на Историята.

Отец Паисий е написал в историята си следното изречение: „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?”. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод видеоклипа от пресконференцията в Скопие, който показва препис на История славянобългарска сред документите, подбрани за изложбата в Брюксел, предаде Фокус. По думите му - този въпрос е много актуален днес, по отношение на съставителите на изложбата, на учените в Македонската академия на науките (МАНУ), Съветът за македонски език и т.н.

В Македония: България се излага със страха си от македонските ръкописи

София иска Брюксел да забрани средновековни ръкописи да се наричат македонски, предаде телевизия Канал 5. Българското Министерство на в...

„Чудя се на тези хора – защо си причиняват тези неприятности, смучейки, като созополския вампир не кръв, а културно-историческо наследство. Не е сигурно дали созополският вампир наистина е смучел кръв, но македонските вампири яко смучат българското, че и гръцкото културно-историческо наследство, обявявайки го за свое”, каза Божидар Димитров.

По думите му фактите сами говорят за себе си: „Един от ръкописите започва с български предговор, друг от ръкописите се оказва „История Славянобългарска”... Между другото всички ръкописи, без един, който се оказва сръбски, са български и българско културно-историческо наследство”, каза Божидар Димитров.

„Колегите от Кралския музей наистина трябва да се вземат в ръце, да се сетят, че сме съюзници, и политически, и по линия на ЕС, и военни, по линия на НАТО, и да не участват в такива гнусни провокации, колкото и пари да е предложил Скопие за наем на залите им, за да се съгласят да покажат тази изложба. Ако са похарчили вече парите, да, но тогава да поискат друго име на изложбата, например „Средновековни ръкописи от Бившата Югославска Република Македония” (за тяхно съжаление, не могат да напишат дори името Република Македония, тъй като солидарно с Гърция не са я признали с конституционното й име, както направихме ние, и не е ясно дали в това отношение те не са по-прави)”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Яна Баярова

Брюксел смени името на скандалната македонска изложба с български ръкописи

След като българският евродепутат Андрей Ковачев информира Кралския музей в Белгия, че изложбата, която се кани да покаже, е некоректн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com