Македония: България ни изкопа гроба, Плевнелиев и Борисов не ни искат в ЕС

33558
Македония: България ни изкопа гроба, Плевнелиев и Борисов не ни искат в ЕС

Българската позиция за предстоящия Европейски съвет в четвъртък в Брюксел - България да бъде сред държавите, които няма да посочат дата за Македония за започване на преговори с Европейския съюз, предизвика буря от коментари в скопските медии, още преди да завърши срещата на външните министри в Брюксел.

"Плевнелиев и Борисов не искат Македония в ЕС", е заглавието на електронното издание "Плюс инфо". "Плевнелев и Борисов отблъснаха Македония", е заглавието на скопската телевизия А1Он. "България - главен противник на ЕС за интеграцията на Македония", пише телевизия Телма. "България не ни пуска и е против членството на Македония в ЕС", пише електронното издание "Максим". "Плевнелиев - Борисов: Българската подкрепа за Македония не е безусловна", пише "Макфакс". "България няма да поддържа дата за преговори", пише "Курир", "България няма да посочи дата за Македония", пишат "Утрински весник", Радио Сводобна Европа и МТВ1, "София поръча: Добросъседски отношения, пък тогава дата за ЕС", пише "Дневник", "България и официално се обяви срещу датата; Борисов и Плевнелиев обвиняват в пропаганда и кампании", пише електронното издание еРепортер, "И българите с гръцко вето за Македония", пише Нова Македония, "България между страните, които няма да подкрепят Македония", пише "Прес 24", "България наместо да помага, поставя условия", пише електронното издание "Денешен".

Красимир Узунов: Вето за Македония

Македония винаги е била много по-заинтересована от включването си в нов съюз на бившите югорепублики, отколкото от членство в ЕС. Това...

"България изкопа гроба на Македония". Под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на предстоящия Европейски съвет. "Вече е известно, че Македония ще остане без дата през декември. Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези - Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел. Половин час преди да започне срещата на министрите на външните работи на ЕС, българският министър на външните работи Николай Младенов заяви, че София ще настоява за концепцията "дата за дата". По примера на Черна гора, следващите 6 месеца ще бъдат временна рамка за страната. До юни 2013 година, ако има подобряване на междусъседските отношения, тогава ще се определи дата за Македония.

Да се постави акцент на добросъседските отношения, да се прекъсне антибългарската кампания и да се спре това постоянно заяждане, което нашето общество всекидневно трябва да търпи от страна на нашия съсед. Това никак не е добре за отношенията между двете държави и не е в духа на европейските ценности, заяви Младенов. Той добави, че Македония не може да стане член на ЕС, докато не даде право на своите граждани да се определят като българи", отбелязва изданието.

Телевизията съобщава, че все пак, Македония има и поддръжници, като една от тях е Австрия.

"Тази страна е кандидат от 2005 година и изпълнява всички критерии. Това означава, че трябва да определим дата за началото на преговорите, както четири години заявява и Европейската комисия", каза държавният секретар на австрийското Министерство на външните работи Райнхолд Лопатка.

До края на седмицата ЕС решава за дата на Македония

До края на седмицата в Брюксел трябва да бъде взето решение дали Македония ще получи дата за начало на преговори за членство в Европе...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com