Македония ще финансира проекти на диаспората в България и Гърция

8977
Македония ще финансира проекти на диаспората в България и Гърция

Световна конференция на тема „Македония 100 години след Букурещ“, която да се организира от македонската диаспора от САЩ, фестивал на народна македонска песен, книги за състоянието на македонския език в света, заснемане на клипчета и видеозаписи за македонския фолклор в съседни страни и диаспората, както и издаване на македонски списания и вестници. Подобни проекти предлагат македонците от съседните балкански страни и Канада, САЩ и Австралия, след като македонското МВнР чрез конкурс предложи финансово да подкрепи техните проекти, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Според изданието за десетина дни щял да приключи проектът и да се знае от коя страна има най-много проекти. Дотогава от МВнР не искали да коментират.

Божидар Димитров: Македония не е "клекнала"

Вярната и точна позиция спрямо Македония е на президента Росен Плевнелиев и всичко друго е от Лукаваго. Това каза историкът Божидар Дим...

„Македонците в Гърция и България се страхуват от натиск на тамошните власти, и се конкурират с проекти, които няма да бодат очите на Атина и на София. Проблем е и това, че някои сдружения не са регистрирани”, посочва вестникът.

„Някои сдружения в България са регистрирани, но някои нямат възможност. Интерес има и от отделни хора”, заявил Стойко Стойков от ОМО „Илинден” - ПИРИН. В Гърция, пише „Дневник”, ситуацията е по-сложна.

„От „Виножито“ информират, че всяка идея, която произлиза от тях, е посрещната на „нож“ от тамошните власти и всички стъпки в интерес на македонските въпроси и традиция са предварително осъдени на провал, без значение дали са финансирани от Македония”, изтъква „Дневник”.

Македонците от Албания частично разкрили проектите, които са подготвили. Според кмета на община Пустец Едмонд Темелко проектите били малки, но доста съществени. От македонската диаспора от САЩ са поискали средства за организиране на конференция на тема „Македония 100 години след Букурещ”.

Македония ще подпише договор за добросъсредство с България

Македония е съгласна с българското предложение за договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е подготвена веднага да пристъп...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com