Македонски историци с протест до ЕП за съвместните чествания с България

8176
Македонски историци с протест до ЕП за съвместните чествания с България

Сдружението на историците на Република Македония (СИРМ) изпрати протест до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, предаде македонската агенция Макфакс.

Повод за протеста на македонските историци била проекторезолюцията за Македония, приета от външната комисия на ЕП, с която се иска Македония и България заедно да честват исторически дати.

В Македония: Историята ни не може да се поделя с България

Поправката в доклада на ЕП за Македония на българския евродепутат Евгени Кирилов двете страни да почитат заедно исторически личности е ...

Според СИРМ било абсурдно политическа институция като ЕП да поставя подобни искания.

„Това са въпроси, с които се занимават историците, а не политиците. Смятаме, че подобна практика ще бъде прецедент в международните отношения и намеса на политиката в историческата наука. Научноизследователската дейност, а в този смисъл и историята, не трябва бъдат цел на политическо влияние”, се казва в писмото на СИРМ.

В Комисията по външни работи на ЕП беше гласуван проект на резолюция по доклада за напредъка на Македония, подготвена от докладчика Ричард Хауит (Група на социалисти и демократи -С&Д), съобщиха от пресслужбата на Групата на ЕНП. Основните поправки, внесени от новоизбрания зам.-председател Андрей Ковачев (ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ) бяха подкрепени с гласовете на големите европейски политически семейства - ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Зелените и активното участие на българските членове на Комисията Станимир Илчев и Евгени Кирилов.

Един от ключовите текстове, предложен от Ковачев, насърчава правителството в Скопие да работи за зачитане свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е. Резолюцията "подчертава важността на предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход".

Македония: Генетично сме най-близо до българите и сърбите

Македонците имат почти еднакво ДНК с българите и сърбите. Това сочат резултати от шестгодишното проучване на Института за съдебна медиц...

Евродепутатите също така изразиха разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи. В резолюцията се препоръчва създаването на съвместни експертни комисии за обективна оценка на историята, базирана на факти. По думите на Андрей Ковачев "Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, а не както в момента да гради културна и национална идентичност за сметка на съседни държави."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com