Масово закриване на банкови сметки заплашва Кипър

2790
Масово закриване на банкови сметки заплашва Кипър

Реструктурирането на банковите влогове в Кипър носи риск от масово закриване от вложителите на банковите им сметки, за да запазят спестяванията си, пише вестник “Файненшъл таймс”. В понеделник парламентът на Кипър ще гласува дали влоговете до 100 000 евро да бъдат обложени с 6,75% данък и с 9,9% всички останали.

Но страните от ЕС фактически допускат дефолт по гаранциите на банковите депозити, въведени в хода на световната финансова криза от 2008 г., смята експертът Волфганг Мюнхау.

Кипър увърта и търси изход без международен заем

Поредната икономика в ЕС в лицето на Кипър, която е на ръба на огромна криза, отложи ключово обсъждане в парламента във връзка с иконом...

„Не можах да повярвам, когато чух, че финансовите министри от еврозоната преследват малките вложители в Кипър. Дългосрочната политическа вреда от това споразумение ще бъде огромна. В краткосрочна перспектива опасността е масово теглене на пари от банките, не само в Кипър”, казва той.

Според него налагането на данък върху големите депозити е оправдан, защото ЕС няма морални задължения пред техните собственици. „Повечето дребни вложители ще постъпят рационално, ако изтеглят от сметките си останалите им средства, просто за да избегнат по-нататъшни данъци и реструктуризации. За вложителите в другите южноевропейски държави ще е също толкова разумно да се присъединят към тях”, предупреждава Мюнхау.

В същото време стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) допуска възможността за промени в тежкото предложение към Кипър за финансова помощ, заявявайки, че що се отнася до финансовата сигурност, то от кипърското правителство зависи да реши как да събере нужните средства, предаде АФП.

„Това е програмата за регулиране на кипърското правителство, не на „Тройката” или някое друго правителство”, каза Йорг Асмусен, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка. „Ако президентът на Кипър иска да промени нещо в структурата на вземанията в банковия сектор, то това е в неговите ръце. Той просто трябва да е сигурен, че финансирането е налице”, каза още Асмусен.

Еврозоната мисли за спасителен план за Кипър

В петък финансовите министри от Еврозоната ще се съберат на извънредно заседание в опит да постигнат напредък в изработването на спасит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com