Матю Нимиц пристига в Гърция

7332
Матю Нимиц пристига в Гърция

Международният посредник в спора за името между Атина и Скопие Матю Нимиц пристига днес в Гърция. Двете балкански страни се надяват, че той ще даде нови идеи за разрешаване на дългогодишния спор, предаде БГНЕС.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос заяви в навечерието на визитата, че Гърция желае решение, което да задоволи основните национални позиции, като се уважат историята и културата. Той се надява, че това ще доведе до заздравяване на регионалната сигурност.

Надяваме се обиколката на Матю Нимиц да създаде условия, при които да бъде отбелязан напредък в спора за името. Това е резултат от нашата инициатива за подписването на меморандум между Македония и Гърция, в който се поставят рамките за разрешаването на проблема, заяви министър Аврамопулос. Той припомни, че през декември на Съвета на министрите от ЕС е взето решение да се разрешат всички отворени въпроси преди да започнат поетаптните преговори за присъединяване към регионалната организация.

В същото време в гръцките медии се появиха много спекулации относно предложенията на Нимиц. Според "Катимерини" американският дипломат има ново предложение за името. Новата инициатива е резултат от преговорите между гръцкия и македонския посланик в Ню Йорк. Въпреки това официалните власти на двете страни до момента не са съобщили нищо конкретно. Последното предложение за разрешаване на спора беше името "Република Северна Македония".

Редактор: Десислава Ушатова

ЕС поиска успокояване на страстите в Македония

Последните събития в Македония накара Европейския съюз да излезе с официална позиция и да поиска нормализиране на обстановката там. Го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com