Меркел: Няма как дългът на Гърция може да бъде отписан

20688
Меркел: Няма как дългът на Гърция може да бъде отписан
Снимка: Gettyimages

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не вижда възможност за отписване на външния дълг на Гърция.

"Частните кредитори отказаха да направят това, а банките опростиха на Гърция вече няколко милиарда. Не виждам възможности за бъдещо отписване на задълженията. Ще изчакаме заедно с нашите европейски партньори да видим каква програма ще ни предложи новото гръцко правителство", заяви Меркел.

Гърция - сигнал за бедствие

Преди Гърция представляваше икономическа опасност, която можеше да зарази и другите кризисни страни. Днес тази опасност вече е от пол...

Тя обясни, че едно от условията за отпускане на Гърция на новия пакет от финансова помощ е реализирането на реформите в страната. Европа ще продължи да проявява солидарност с Гърция и другите страни, сериозно засегнати от кризата, но ако тези страни се стараят да реализират реформите и икономиите.

За да получава регулярно траншовете по финансовата помощ, Атина до края на 2015 г. трябва да направи големи съкращения, структурни реформи и приватизация на държавни активи за около 50 млрд. евро. Коалиционният кабинет на Андонис Самарас, както и предшестващият го бяха приели тези условия, припомня БГНЕС.

След като обаче СИРИЗА победи на изборите, новият премиер Алексис Ципрас обяви край на икономиите и взимането на нови кредити за обслужване на старите. Ципрас обяви и че Атина няма да преговаря повече с Тройката (ЕС, МВФ, ЕПЦ), а поотделно с лидерите на страните-кредиторки.

Според мнението на германския канцлер, необходимо е да се изчака и да се види каква програма ще предложи новото правителство на Гърция, информира агенция "Фокус".

Шулц получи уверенията на Ципрас, че Гърция ще сътрудничи на Европа

Председателят на Европарламента се срещна в Атина с новия премиер Алексис Ципрас. Повече от два часа продължи „опознавателната ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа