Меркел иска "точни предложения" от Гърция с "отворена врата" за преговори

13210
Меркел иска "точни предложения" от Гърция с "отворена врата" за преговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата си с президента на Франция в Париж, че условията за нови преговори с Гърция не са налице и гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да направи "точни предложения", предаде БГНЕС.

"Вратата за преговори остава отворена. В същото време предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма на европейския механизъм за стабилност все още не са налице", каза тя след срещата си с Франсоа Оланд. 

Ципрас разговаря с Меркел и Путин

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който се е съгласил Атина да предст...

"Поради тази причина сега ние очакваме съвсем конкретни предложения от гръцкия премиер, програма, която също така да позволи на Гърция постигане на просперитет", добави тя.

"Спешно трябва да бъдат представени такъв тип предложения, за да можем да намерим изход от ситуацията - такава каквато е в момента", подчерта Меркел. Канцлерът каза още, че трябва да се разчита и на реакцията на 18-те останали страни от еврозоната, след гръцкото "не" на референдума, тъй като както посочи тя - "това също е демокрацията". Всички трябва да са отговорни и да проявят солидарност", каза Меркел.

След вчерашният референдум Гърция, отхвърлил условията на международните кредитори, днес се наблюдаваха два едновременно и пресичащи се, и раздалечаващи линии на поведение. 

От една страна Гърция и ЕС показаха готовност за търсене на решение по изплащането на гръцкия дълг, от друга те заемаха раздалечени стартови позиции за преговорите, които ще предстоят следващите дни. 

Меркел е политик, не се съмнявайте, че ще смъмри Ципрас

В продължение на месеци германският канцлер Ангела Меркел заедно другите представители на европейските кредитори се срещаше с гръцкия ...

Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе телефонни разговори с Ангела Меркел и с Марио Драги, председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ), която заедно с ЕС и МВФ е един от кредиторите на Атина. Ципрас разговаря по телефона и с руския президент Владимир Путин. 

На свой ред гръцкият президент Прокопис Павлопулос разговоря по телефона с Франсоа Оланд – президентът на Франция, другата възлова държава от еврозоната и ЕС. 

В същото време гръцките партии заседаваха 7 часа, за да изработят единно становище за позицията на страната на сегашния етап от развитието на кризата. От всички тези събития изскочи най-главната новина – след референдума Гърция продължава преговорите с кредиторите и няма да излиза от еврозоната. Гръцките партии са единодушни, че пред страната няма друга опция освен договореност с кредиторите. 

В разговора си с Меркел гръцкият премиер се е съгласил да представи на утрешната среща на върха на еврозоната предложенията на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите.

Гръцките партии подписаха декларация, подкрепяща преговорите от страна на Ципрас

Лидерите на управляващите партии "Сириза" и "Независими гърци", както и на опозиционните партии "Нова Демокрация", ПАСОК и "Потамос" са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com