Меркел предлага ранно пенсиониране

17408
Меркел предлага ранно пенсиониране

Германският канцлер Ангела Меркел предложи да се въведе ранно пенсиониране, за да може да се реши проблемът с младежката безработица, съобщи Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз.

В много от страните в Еврозоната младежката безработица е достигнала 50%. Именно това се сочи от анализатори като проблем, който възпрепятства възстановяването на европейската икономика. Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места.

Най-големите в ЕС съвместно ще се борят с укриването на данъци

Министрите на финансите в шестте най-големи икономики в ЕС взеха решение съвместно да се борят с укриването на данъци, предаде Би Би Си...

ЕС има план след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3 на сто. В Испания и Португалия нивото също е над 50%.

„Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране", пита Меркел. Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява канцлерът.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика. С оглед влошената демографска структура в почти всички страни на Стария континент и тенденцията за повишаване на пенсионната възраст идеята на Меркел изглежда доста екстравагантна за приложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com