Мит Ромни: портрет

8047
Мит Ромни: портрет

Американският политик Мит Ромни е роден на 12 март 1947 град Детрой, щат Мичиган, в семейството на бизнесмена и политик Джордж Ромни, генерален директор на корпорацията "Америкън Мотърс".

Семейството на Ромни са мормони и принадлежат към Църква на Исус Христос на светиите от последните дни.

След завършване на училище Ромни влиза в Станфордския университет, където учи два семестъра. След това става мисионер във Франция.

След завръщането си от Франция Ромни постъпва в мормонския университет Бригъм Янг, който завършва през 1971 с диплома за бакалавър по хуманитарни науки.

През 1975 получава докторат по право и завършва магистратура по бизнес администрация в Харвард.

През 1984 Ромни става съосновател и изпълнителен директор на инвестиционната компания Bain Capital. Компанията става много скоро собственик на стотици фирми, а нейните годишни приходи скачат многократно. Ромни остава начело на Bain Capital до 2001. Той също така оглавява консултантската компания Bain&Company и е член на управителните съвети на Marriott и Staples.

През 1994 той се кандидатира за Сената от щата Масачузетс, където се изправя срещу ветерана демократ Тед Кенеди, от когото губи със 17% разлика.

През 1999 Ромни е поканен да оглави организационния комитет на Зимните олимпийски игри 2002 в Солт Лейк Сити /щат Юта/. Успешното провеждане на игрите по това време е заплашено. Организаторите на Олимпиадата са обвинени в даването на подкупи на сътрудници на Международния олимпийски комитет. Приемайки предложението, Ромни ограничава организационните разходи, провежда преобразования и прави игрите печеливши.

От 2003 до 2007 Ромни е губернатор на щата Масачузетс. С неговата активна подкрепа е приет закон, постановяващ задължително медицинско осигуряване за всички възрастни жители на щата. Като губернатор той остро критикува легализирането на хомосексуалните бракове, което е разрешено от Върховния съд на щата.

През януари 2007 след изтичането на губернаторския си мандат, Ромни става един от претендентите за президентската номинация на републиканците за изборите през 2008. В надпреварата той се обявява срещу абортите, еднополовите бракове, използване на стволови клетки от ембриони за медицински цели, мерките за държавен контрол над личното оръжие. През декември 2007 той загуби първичните избори в Аризона, а след това и в ключовия щат Ню Хемпшир от сенатор Джон Маккейн. Неуспехът накара Ромни да отложи своите президентски амбиции с четири години.

През януари 2012 сезонът на първичните избори започна в полза на по-консервативните му противници, докато той бе възприеман като твърде умерен от твърдото крило на партията, която през последните години се радикализира. Благодарение на упоритостта и на милионите си долари, накрая Ромни успя да се наложи и да обедини републиканците.

На Конгреса на Републиканската партия, който се проведе в края на август 2012 в Тампа, щат Флорида, той стана официален кандидат за Белия дом, за да се изправи на 6 ноември срещу настоящия президент Барак Обама. Републиканският претендент обеща да се справи с него, защото "иска Америка да успее".

"Приемам номинацията. Ще уважим демократичните идеали на Америка, защото един свободен свят е по-мирен. Това е двупартийното наследство в областта на външната политика на Труман и Рейгън. При моето президентство ще се върнем към него". С тези думи развълнуваният Ромни се обърна към делегатите на партийния Конгрес.

В речта си той отбеляза, че Америка се нуждае от много работни места. Ромни каза, че за разлика от сегашния президент, има план за създаването на 12 милиона нови работни места на пет етапа.

"Дошло е времето да оставим разочарованията от последните четири години зад нас. Да сложим настрана разделенията и упреците. Да забравим каквото можем и да погледнем към това, което е възможно. Дошло е времето да възкресим обещанието на Америка", добави Ромни.

В последвалите три телевизионни дебата с президента Обама той успя да спечели само първия, на който се представи блестящо. Това вдъхна нов живот в неговата кампания, след слабия й старт през септември. В допитванията той догони Обама, а според някои даже излезе напред.

Последните социологически проучвания сочат, че Ромни и Обама имат изравнени шансове за Белия дом. Мит Ромни е женен за Ан Дейвис, от която има петима синове: Тагърт /роден 1970/, Матю /1971/, Джошуа /1975/, Бенджамин /1978/ и Крейг /1981/.

БГНЕС

Барак Обама: портрет

44-ят американски президент Барак Обама е роден на 4 август 1961 в Хонолулу, столицата на щат Хаваи. Неговите родители се запознават в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com