"Моментът Тачър" за Меркел

8985
"Моментът Тачър" за Меркел

Ангела Меркел бе посрещната в Гърция не с фанфари, а с протестни акции, често с оскърбителен характер. Може би затова канцлерът и не предложи нищо, което да донесе пробив, а се ограничи единствено с призив за търпение, което „задължително ще донесе плодове”. Европа очакваше от Меркел момент на истината, а погледа поредното политическо шоу.

Според официалната версия визитата на канцлера на Германия Ангела Меркел в Атина на 9 октомври беше отговор на посещението на гръцкия премиер в Берлин през август. Но не можем да си представим, че Меркел, която не пътува често, ще си прави труда с ответни визити. Още повече, че тя няма как да не знае, че в Гърция меко казано не се ползва с голяма популярност. В Атина тя бе посрещната от демонстранти в униформи на СС, с което се намекваше за твърдата й политика по отношение на бюджетните икономии и съкращаването на разходите.

„Дойдох, за да подкрепя Гърция”, каза Меркел. Но гърците не смятат нейните мерки на строги икономии за подкрепа. Те очакваха, че за Меркел е настъпил „моментът Тачър”. Той е свързан с историческия отказ на „желязната лейди” да се присъедини към идеята за „европейска свръхдържава”. Тя настояваше, че Великобритания не трябва да участва в „опасни проекти”, инициирани от „брюкселските еврократи” и предсказа край на „вавилонската кула” ЕС. Сега това се е превърнало в синоним на всяко реалистично и провиждащо решение.

Но „моментът Тачър” не настъпи за Меркел, може би и никога няма да настъпи – все пак до изборите за канцлер на Германия остава само година. Съгласно последните проучвания на общественото мнение засега избирателите еднозначно подкрепят действащия канцлер. Но вече влезе в сила европейският антикризисен европейски фонд с основен кредитор Германия, а стойността на необезпечените облигации на правителствата в ЕС достига близо един трилион евро. Изглежда, че те ще трябва да бъдат изкупувани от германския данъкоплатец, така че за една година неговите настроения може да се променят.

Но позицията на гърците е още по-далечна от „момента на истината”. Тя се състои в твърдението, че „злодейката” Меркел ги обрича на безкрайни страдания. Ако проблемът на еврозоната беше единствено прекомерната задлъжнялост, то критиките към Меркел биха били справедливи. Но проблемът на еврозоната са кризата на конкурентоспособността, кризата на доверието, щедрите до неприличност системи за социално осигуряване, неефективната бюрокрация, ненужните обременяващи закони и високите данъци.

Тези структурни проблеми не могат да бъдат решени в кратки срокове. Преди всичко гърците трябва да насочат своите критики към чиновническата бюрокрация, която само имитира действия, а всъщност служи на европейския олигархичен елит, на тези, които фалшифицираха данните, за да може Гърция да бъде приета в еврозоната. Кой е премиерът Андонис Самарас? Лидерът на либералната „Нова демокрация” е бил министър на икономиката и министър на външните работи на Гърция. През 2010 година изключи от състава на партията Дора Бакояни, след като тя гласува за ратифицирането на програмата за финансова помощ за Гърция от ЕС и МВФ, сега сам с ентусиазъм я реализира. Защо така? Просто получи достъп до тази помощ.

Защо гръцките власти не инициираха нито един процес за фалшифицирането на отчетността? Защо така и не проведоха референдум за мерките за строги икономии? Защо в Италия все още има 8000 административни района, като в САЩ са само 3000? Защо Испания не даде ход на делата за срива с ипотечните кредити? Защо Португалия си позволява да си затваря очите за дотационната офшорна автономия Мадейра – най-голямото убежище за всякакъв род укриватели на данъци? Ами с какво ще се храни европейският чиновнически елит, който покрива олигархичния елит? Ако това не е корупция, то какво?

А блогърите в потъващите страни пишат със справедлив гняв и искат от канцлера на Германия героичен „момент Тачър”. Но тя далече не е Тачър – желязната лейди подаде оставка, когато не я послушаха. Меркел си има свой елит, канцлерът с всички сили ще отстоява целостта на огромния пазар за реализация на германската продукция. Затова и тя похвали правителството на Гърция за мерките, предприети за борба с кризата.

„Изпълнявайте вашата задача и ние ще ви подкрепим” - това беше основното послание на Берлин, заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл” икономистът Рикардо Барбери. А това означава, че няма престъпление, на което не би се решил капитализмът заради три процента печалба, а тук става дума за 300 процента.

Правда

Барозу: Много е важно Гърция да остане в еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу похвали усилията на Гърция за намаляване бюджетния дефицит и заяви, че оставан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com