Монако се разширява с полуостров в морето

4782
Монако се разширява с полуостров в морето

Княжество Монако реши да разшири територията си, като създаде полуостров в морето с размери пет на шест хектара, съобщи принц Албер II в интервю за ежедневника "Монато матен", предаде БГНЕС.

"Реших да започна проекта за разширяване в морето на изток от княжеството, след като изследвах различни хипотези от 2008 г. насам", съобщи монакският суверен. Полуостровът ще се намира близо до Грималди форум, голям конгресен център на брега на морето.

Принц Албер уточни, че в бъдеще могат да бъдат обсъдени и други строежи в морето. В края на 2008 г. той спря голям проект за разширяване в морето върху десетина хектара, които можеха да приемат 3000 жители. Мотивът беше икономическата криза, но също и близостта до морски резерват, което със сигурност щеше Да предизвика гнева на природозащитниците.

"Ще внимавам много този проект да спазва силните екологични ограничения, които ще наложа както по време на строежа, така и след това по време на експлоатацията на новосъздадените повърхности", уточни суверенът.

"Новата повърхност ще генерира значителни приходи за бюджета на държавата и ще подкрепи строителните ни компании", допълни принц Албер. Малката страна има доста гъст градски пейзаж заради безразборното изникване на високи кули. Те са плод главно на френетичния строеж по времето на принц Рение от края на 50-те години на миналия век, които му спечелиха прозвището "принцът строител".

Бизнес кварталът Фонвией в западната част беше построен изцяло върху морето на площ от 22 хектара. Вече практически няма незастроени терени, а старите сгради са разрушавани, за да се издигат още по-високи жилищни блокове. В момента се строи кулата Одеон, първият небостъргач в княжеството, която ще се издига на височина 170 м и ще има 49 етажа. Княжеството изчислява, че ще се нуждае от допълнителни 350 000 кв. м. на всеки десет години, за да строи жилищни сгради, с които да привлича богати граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com