Най-малко 1420 души са загинали в Ирак през август

10684
Най-малко 1420 души са загинали в Ирак през август

При битките между военни и джихадисти през август в Ирак са загинали поне 1420 диши. Това показват данни на ООН, съобщава БГНЕС.

Най-малко 1370 души са били ранени в същия период, съобщи мисията на ООН в Ирак. В данните обаче не е включена провинция Анбар, западно от Багдад. Освен това е било трудно да се проверят инцидентите в райони, където се водели сражения или са извън контрола на правителството.

Членове на джихадистката групировка "Ислямска държава" завладяха области от пет провинции през юни, като изтласкаха силите за сигурност. След период на сравнително статични бойни линии, бунтовниците започнаха нова офанзива в северната част на Ирак в началото на август, като изтласкаха кюрдските сили към столицата на региона, принудиха стотици хиляди хора да напуснат домовете си и накараха Вашингтон да започне въздушни удари.

Кюрдските бойци успяха с подкрепата на американските ВВС да си възвърнат някои от загубените територии на север, тежки сражения се водеха и североизточно от Багдад. Бунтовниците извършиха и редица бомбени атентати, които взеха много жертви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com