Натискът върху българите в Македония продължава

17554
Натискът върху българите в Македония продължава

Шестима граждани на Струмица с двойно македонско-българско гражданство бяха арестувани след груби обиски на домовете им. Това стана на 2 януари - около седмица, след като екип на bTV гостува при част от тях и те разказаха как са репресирани заради българското им самосъзнание. Като официални причини за това се посочват фалшиви медицински документи.

„Около 15 ч в сряда ме чакаха на вратата, казаха да отварям. Казаха, че има обиск. Бяха двама цивилни и униформен полицай. Легитимираха се, не бяха груби. В един момент почнаха да взимат всичко”, разказа пред bТV един от задържаните мъже.

Димитров: Да си българин в Македония е престъпление

Да си българин в Македония е престъпление. Това заяви пред БНТ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.&nb...

„Това е пореден натиск срещу българите в Македония”, категоричен бе Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие. Остава неясно защо при акция срещу фалшиви медицински свидетелства са изземани и български паспорти, които все още не са върнати на притежателите им.

Междувременно днес край р. Вардар ще се отбележат 85 г. от смъртта на революционерката Мара Бунева. Стотици българи се очаква да посетят Скопие днес, за да се поклонят пред паметната ѝ плоча.

Днес по обед в църквата „Св. Димитър" в македонската столица ще се проведе панихида за Мара Бунева. Тя е известна като героиня заради борбата си срещу сръбската окупация на Вардарска Македония. На 13 януари 1928 г. тя разстрелва юриста на Скопската област Велимир Прелич на стария Камен мост над Вардар, след което се самоубива.

Междувременно днес продължават протестите на македонската опозиция срещу потъпкване на демокрацията от управляващите.

Борисов: БАН да тълкува "добросъседството с Македония"

БАН ще анализира отношенията на България с Македония. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното заседа...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com