Нимиц предложил Горна или Северна Република Македония, Гърция отказва

10988
Нимиц предложил Горна или Северна Република Македония, Гърция отказва

Атина е загрижена заради новото предложение на посредника на ООН в преговорите за името Матю Нимиц, коментира македонската телевизия Канал 5.

Според неназовани дипломатически източници, цитирани от гръцки медии, предложението включвало всички въпроси, включително и сложно име с географско понятие, което най-вероятно е Горна Република Македония или Северна Република Македония. За Гърция било неприемливо географското понятие да бъде пред "Република", той като желанието на Атина е то да е пред "Македония", посочва телевизията.

Божидар Димитров с препоръка - македонците пропуснали Крали Марко сред новите паметници

Настоявам веднага в Скопие да се построи паметник не само на Волкашин, но и на Крали Марко. Това каза историкът проф. Божидар Димитров,...

Вестник „Катимерини” коментира, че властите в Атина са изненадани, недоволни и разтревожени от предложението, което съдържа географско понятие, което не е съобразено с позицията, на която държи Атина.

От ООН са заявили пред вестника, че в английската транскрипция е от второстепенно значение това къде се намира понятието. Според тях това е технически въпрос, а не стратегически.

„Това, което е от стратегическо значение, е географското понятие, което се съдържа в новото предложение”, заявили от ООН. От там още посочили, че предложението предвижда и възможно най-широка употреба на новото име. Гръцки анализатори коментирали, че предложението е близко до позициите на македонския премиер и е подобно на онова, което той предложил на гръцкия си колега Андонис Самарас преди години. Ако това се окажело вярно, Самарас най-вероятно щял да отхвърли предложението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com