Нощ на страх и ужас: Санди взе първите си жертви! (СНИМКИ, ВИДЕО)

40713
Нощ на страх и ужас: Санди взе първите си жертви! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Жертвите на урагана Санди, ударил Източното крайбрежие на САЩ и Канада, достигнаха 17 души.

Някои от загиналите са намерили смъртта си под дървета, повалени от силните ветрове. Двама души са починали, след като дърво е смазало автомобила, с който са пътували. Жертви на урагана до момента са 16 граждани на САЩ от щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Западна Вирджиния и Северна Каролина. Загинала е и една канадка от Торонто, която е била убита от летящи отломки, носени от силния вятър.

Страшната буря достигна щата Ню Джърси близо до град Атлантик Сити, като предизвика евакуации, спиране на транспорта и прекъсване на кампанията за президентските избори.

Ураганът "Санди" отмени близо 12 000 полета в САЩ

Близо 12 хиляди самолета останаха на земята, след като ураганът Санди "стъпи" на Източното крайбрежие на САЩ. Редица авиокомпании пре...

Синоптичните служби на страната съобщават, че тя продължава с пълна сила към столицата Вашингтон, която очаква най-голямото наводнение за последните 16 години.

Над 3 милиона са без електричество, евакуирани са над милион американци. Атлантик Сити е напълно наводнен, като на места нивото на водата достига половин метър.

Бурята предизвика четириметров прилив на морска вода в Ню Йорк. Големи райони от Манхатън са наводнени и потънали в мрак, а 250 000 жители на квартала останаха без електричество.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че аварийното електрозахранване в университетската болница в града е спряло и властите преместват болните оттам.

Прекъснати електропроводи предизвикаха няколко пожара.

Обама: Не се тревожа за изборите, а за жертвите на Санди

Барак Обама - президентът на Съединените щати, предупреди, че ураганът Санди има опустошителна сила, която може да доведе до голям бро...

В една от най-старите атомни електроцентрали в САЩ се наложи въвеждането на режим на „особена ситуация”, съобщи федералната Комисия по ядрено регулиране. Тя обаче уверява, че ситуацията е под контрол. Очакванията са до часове водата в района на централата, която се намира в близост до Атлантическия океан, да започне да спада.

Според експерти щетите от урага ще са за над 20 млрд. долара. Училищата са затворени, повечето фирми също освободиха служителите си от работа.

Проливни дъждове се изсипват върху огромна територия между Северна Каролина и канадската провинция Онтарио, засегнати са дори и региони на САЩ, намиращи се навътре в сушата. Например, жителите на Чикаго в най-скоро време ще могат да наблюдават огромни вълни в езерото Мичиган, на чийто бряг е разположен града.

В Ню Йорк Манхатън е потопен почти изцяло в мрак. Местните електрически компании изключиха подаването на електричество, за да минимизират щетите на електропреносната мрежа от нахлулата в града морска вода. Придошлите заради бурята води са залели по-голямата част от финансовия район и тунелите на метрото. Затворени за движение са мостовете и всички тунели в града.

Някои от тунелите на нюйоркското метро, свързващи Манхатън с Куинс, са наводнени вследствие на проливния дъжд. По думите на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, нивото на водата в района на парк "Батъри" е достигнало почти 4 м - рекорд в историята на града. Общественият транспорт в града е спрян вече повече от денонощие.

Междувременно, поради опасност от наводняване, в АЕЦ "Ойстър Крийк", Ню Джърси, бе обявен режим на "необичайно събитие" – второ ниво от общо четири за опасност. От Комисиято по ядрено регулиране заявиха, че ситуацията е под контрол. АЕЦ-ът се намира в близост до Атлантическия океан, но специалистите очакват, че в близките часове нивото на водата ще започне да спада.

Под водата се намира и почти половината част от Атлантик Сити. Кметът на града Лоренцо Ленгфорд заяви, че пред гнева на майката-природа всички са безсилни и посъветва жителите на града да се молят. Репортер на Си Ен Ен съобщи, че улиците на града буквално са се превърнали в реки.

Ураганът „Санди” може да нанесе на САЩ щети за 20 милиарда долара

Ураганът „Санди”, който приближава към североизточните брегове на САЩ, може да нанесе щети в порядъка на 10-20 милиарда дол...



Наводнения се очакват и в други градове на САЩ, включително и във Вашингтон.
Специалистите отбелязват две съществени подробности на бурята “Санди”: малката скорост, с която се придвижва тропическата буря, и това, че тя не се състои само от вода и вятър, но и от сняг.

Американската столица се подготвя за удара на урагана.

Вашингтон цял понеделник се готви за удара на стихията, която, както се очаква, ще връхлети с пълна сила града в нощта на вторник местно време. В града цял ден се изсипват проливни дъждове, на улиците е мрачно, вятърът постоянно се усилва. Навсякъде летят счупени клони, общественият транспорт не работи, всички полети са отменени, автомобили по пътищата на практика няма.

Магазините затвориха необичайно рано, а стоките в тях, предимно вода, хляб и стоки от първа необходимост, бяха изкупени. Всичките училища са затворени, учебни занятия няма да има и във вторник.

Общественият транспорт във Вашингтон, както и междуградският, няма да работи и във вторник. В Балтимор – най-близкият град до столицата и най-големият населен пункт в щата Мериленд – общественият транспорт и метрото също няма да работят. Властите в Мериленд също са затворили за движение и двата най-големи моста в щата.

Над 300 000 души вече нямат електричество в окръг Колумбия. Според прогнозите на синоптиците Вашингтон трябва да се подготви за най-голямото си наводнение от 15 г. насам.

Пентагонът изпрати 7 хил. военнослужещи от Националната гвардия на САЩ в помощ на спасителите по региони. Около 6700 военнослужещи от Националната гвардия са приведени в пълна бойна готовност и са изпратени в щатите, ударени най-силно от урагана - Ню Йорк, Масачузетс, Вирджиния, Ню Джърси, Кънектикът и Мериленд.

Войниците оказват помощ на властите за преодоляване на последствията от урагана. Те ще се включат и в спасителните работи, помагайки на специалистите и групите за борба със стихиите при извънредни ситуации, като ще вземат участие в евакуацията на населението, спасителните работи и оказване помощ на пострадалите и снабдяването им с провизии.

Като цяло, отбелязва се в пресрелийз на Пентагона, до 61 хил. военнослужещи от Националната гвардия са готови да се притекат на помощ на пострадалите райони. При нужда ще бъдат включени и всичките 140 хеликоптера, с които разполага Националната гвардия.

Ураганът връхлетя Америка (Снимки, Видео)

Ураганът "Санди" връхлетя Америка и я удари право в сърцето. Столицата Вашингтон осъмна мрачна и наводнена. Дори култовите кафенета "Ст...

Нюйоркската фондова борса няма да работи и във вторник заради урагана. Според управителния борд, борсата ще отвори не по-рано от 31 октомври - при това, "ако обстоятелствата го позволяват". В понеделник борсовата сесия беше частично съкратена. И днес, както и вчера, сделките ще се осъществяват само в електронен формат. Въпреки това обаче се очаква вялост в динамиката в борсовата търговия, особено на FOREX пазара. Трейдърите не очакват голямо движение и при основните американски индекси.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com