Новите гръцки министри се надпреварват с предложенията

15159
Новите гръцки министри се надпреварват с предложенията
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите от новото правителство на Гърция, се надпреварват да обявяват свои мерки срещу икономиите, налагани на страната от нейните кредитори от 2010 г. насам, предаде БГНЕС.

Най-емблематични са тези, за връщане на уволнените преди година и половина чистачи от министерството на финансите, които оттогава водят битка за правата си. Тази мярка трябва да засегне 300 служители от общо 595, които осигуряваха поддръжката на различните данъчни администрации в цяла Гърция, преди да бъдат "оставени на разположение" през септември 2013 г. Но не само чистачките ще имат полза от този политически завой - "съкращенията в обществената сфера, които противоречат на конституцията, ще бъдат отменени", каза зам.-министърът на административната реформа Георгиос Катругалос.

Според гръцки медии върнатите на работа ще са около 7 500, което е капка в морето в мащаба на ограниченията наложени на публичния сектор, който днес е малко повече от 600 000 служители или с 200 000 по-малко отпреди 4 години.

Новият министър на труда Панос Скурлетис обяви намерението си да възстанови минимална работна заплата от 751 евро вместо сегашните 580 евро.

Зам.-социалният министър Димитрис Стратулис също определи приоритетите си - премахване на мерките, наложени от международните кредитори в областта на пенсионната възраст и размера на пенсиите. Той иска да възстанови минималната пенсия от 300 евро за неосигурени пенсионери. Министерството на здравеопазването иска да премахне таксата от 5 евро за болнични грижи и от едно евро върху рецептите.

Все пак краят на мерките на строги икономии не означава бюджетно разточителство, поиска да успокои министърът на финансите Янис Варуфакис. "Ние искаме скромен начин на живот, не смятаме, че развитие означава увеличаване на броя на поршетата кайен по тесните улици на нашите градове и увеличаване на въглеродния двуокис в атмосферата", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com