Ню Йорк Таймс: Европа чака връзка на Хизбула с атентата в Бургас

7535
Ню Йорк Таймс: Европа чака връзка на Хизбула с атентата в Бургас

Среща на високопоставени представители на правителството и на силите за сигурност в България днес може да има широки последици за нелесното разведряване с ливанската бунтовническа групировка Хизбула, пише американският в. "Ню Йорк Таймс".

Нарастват очакванията, че българските власти ще потвърдят наличието на връзка между Хизбула и самоубийствения атентат през юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, а десетки други бяха ранени в Бургас, на черноморското крайбрежие, информира БГНЕС.

Експерти казват, че установяването на участие на Хизбула ще принуди ЕС да преосмисли дали да определи групировката като терористична организация, както САЩ и Израел призоваха. До момента съюзът смяташе, че независимо от дейността на Хизбула в Близкия Изток, тя не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове на Хизбула и нейни поддръжници действат в Европа, ползвайки се в повечето случаи с неограничена свобода, събирайки пари, които след това се връщат към групировката в Ливан.

Определянето на групировката за терористична организация поставя на преден план трудни въпроси за Европа - как да се справи с тези поддръжници например, и конфронтация, която правителствата се стремяха да избегнат. "Има цялостен страх, че ако вдигнем прекалено голям шум по този въпрос, Хизбула може да удари отново и този път може би не срещу израелски туристи", казва Зилке Темпел, главен редактор на германското списание за външна политика "Интернационале политик".

Значението на определението на Хизбула подложи на натиск българските власти, които биха искали да запазят силни връзки както с Израел и САЩ, смятащи организацията за терористична, така и с европейските си съюзници като Франция и Германия, които не я смятат за терористична организация. Българските власти запазиха умишлено мълчание повече от шест месеца след атентата.

"Те трябва да кажат име и да заявят кой стои зад атентата", казва Димитър Бечев, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика. "В същото време те не искат да са сами. Каквото и да кажат, то ще има последици не само за България, но и за ЕС като цяло", допълва той.

Говорителят на канцеларията на президента Веселин Нинов заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов се очаква да "обяви резултатите от неокончателния доклад за напредъка на разследването на атентата в Бургас" днес след срещата на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, включващ премиера, водещи министри от правителството и представители на армията и силите за сигурност. Нинов не уточни дали отговорните за атентата или тяхната самоличност ще бъдат разкрити.

Българските власти са съвсем наясно за залозите и без значителното лобиране на по-големите държави членки на ЕС, които биха предпочели да не се занимават с проблема с Хизбула. "Това не е кампания", казва Филип Мисфелдер, водещ член на германската Християндемократическа партия и говорител по външната политика на партията в парламента. "Някои германски високопоставени представители изпуснаха някоя и друга дума", допълва той.

Но според Мисфелдер отношението към Хизбула постепенно се променя. "Ясно е, че те са подтиквани от Иран и дестабилизират региона. Групата, която смята, че Хизбула е стабилизиращ фактор, намалява", отбелязва Мисфелдер.

 

Бургас продължава с референдумите

Бургас е известна като областта, която провежда най-много референдуми. След допитванията за Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене"...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com