ООН: В Сирия измъчват деца

5180
ООН: В Сирия измъчват деца

Четирима млади мъже изгоряха живи в сирийската провинция Хама в сряда, когато проправителствени сили опожариха къща, съобщиха от сирийската опозиция. Те са само малка част от убитите в сряда в резултат на кървавия конфликт, продължаващ вече година и половина, предава Си Ен Ен, предаде БЛИЦ.
По данни на местния Координационен комитет за Сирия броят на убитите от началото на конфликта надхвърля 26 000 души.

Посланикът на ООН за децата и въоръжените конфликти Лейла Зераугуи (Leila Zerrougui) описа силно песимистична картина за живота на децата в Сирия. “Екипът ми и други колеги от ООН са документирали правителствени нападения по училища, случай на лишаване на деца от болнична помощ, ранени и загинали момичета и момчета в резултат на бомбардировки на техните квартали, мъчения на деца, включително и сексуално, продължаващи понякога със седмици”,
казва тя в предварително подготвено изявление пред Съвета за сигурност.

По думите на Зераугуи ситуацията в Сирия е “ужасна”. Тя казва, че е призовала сирийското правителство да направи за сирийската армия евакуирането на училищата първостепенен приоритет. Тя също изрази притеснения, че редица недържавни групи са извършвали престъпления, а Свободната сирийска армия “може да е присъединила деца към своите редици”.

Най-малко 150 души бяха убити в резултат на насилието в сряда, 72 от които в столицата Дамаск и нейните предградия, съобщиха активисти на опозицията. Военни самолети са бомбардирали мирни граждани, насъбрали се пред пекарня в провинция Деир Езор. В резултат са убити трима души, 15 са ранени.

Правителствените сили са нанесли “сериозни щети” на “терористите” в Алепо, най-населеният град в страната, и неговата околност, съобщи сирийската държавна агенция САНА. В рамките на операциите в Алепо е унищожен склад муниции и е заловено въоръжение, добави агенцията.

Редактор: Яна Баярова

Сирийци правят гориво от маслини

Обединило усилия под открито небе, семейството на Абу Ахмед използва кофи, за да изпразва това, което на пръв поглед изглежда като ро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com