Обама разочарован от Китай заради Сноудън

8323
Обама разочарован от Китай заради Сноудън

Президентът на САЩ Барак Обама изрази разочарованието си от Китай по повод случая с бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън, който все още се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", предаде БГНЕС.

Обама направи това по време на среща с представители на Пекин в рамките на провеждащия се във Вашингтон двустранен стратегически и икономически диалог. Сноудън, който разкри тайни на американското разузнаване, първо избяга в Хонконг, където властите му позволиха да излети за Русия. САЩ смятат, че ръководството на автономната област е взело това решение не без знанието на Пекин.

На срещата, на която са присъствали вицепремиерът на Китай Ван Ян и външният министър Ян Цзечъ, "президентът изрази разочарованието и загрижеността си за подхода на Китай в случая със Сноудън", се казва в съобщение за разговорите. Обама също така напомнил, че Вашингтон е обезпокоен за кражбата на американски търговски тайни. В същото време, президентът на САЩ призова за засилване на сътрудничеството с Китай, включително в икономическата сфера.

Първият заместник-държавен секретар на САЩ Уилям Бърнс в четвъртък също припомни на китайските си партньори за случая Сноудън, като посочи, че "това подкопава нашите усилия за създаване на атмосфера на доверие, което е необходимо за решаване на сложни проблеми".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com