Обама започва втория си мандат с одобрение от 51%

6582
Обама започва втория си мандат с одобрение от 51%

Американският президент Барак Обама се ползва с доверие от 51%, но мнозинството от сънародниците му остават скептични относно неговото управление на икономиката, показва анкета на "Ню Йорк Таймс" и Си Би Ес, оповестена днес, два дни преди началото на втория му мандат, предаде БГНЕС.

Два месеца и половина след преизбирането си в края на предизборна кампания, по време на която беше критикуван заради икономическата си политика, Обама все още не може да убеди американците по този въпрос - 49% не одобряват действията му в икономическата област, а 46% ги одобряват.

И макар периодът на празниците във Вашингтон да беше разтърсен от кризата с "фискалната скала" преди да се стигне до споразумение в последната минута за увеличаване на данъците на най-богатите данъкоплатци, 47 на сто от американците не одобряват управлението на Обама по фискалните въпроси, а 45% го одобряват.

Освен това 54% от анкетираните не одобряват начина, по който Обама управлява въпроса с дефицитите, спрямо 37 на сто, които го одобряват в момент, когато бюджетният дефицит достигна законния си таван от 16 394 милиарда долара и когато президентът призова Конгреса да го увеличи бързо и безусловно.

Обама получава по-добра оценка в областта на националната сигурност. 49 на сто от американците одобряват действията му в тази област, а 36% не го одобряват, показва анкетата. Тя била осъществена между 11 и 15 януари сред 1100 възрастни и е със статистическа грешка от около три процентни пункта.

Обама ще положи клетва в неделя малко преди обед (17 ч по Гринуич), когато започва вторият му четиригодишен мандат според Конституцията. Традицията повелява, когато 20 януари се пада в неделя, церемония в тесен кръг да бъде организирана в Белия дом. Друга церемония, която е публична и много помпозна, ще се състои в понеделник на стълбите на Капитолия във Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com