Одобренето към "Сириза" намалява

5557
Одобренето към "Сириза" намалява
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкото ляво правителство губи популярност на фона на влошените отношения с международните кредитори, показва проучване проведено от гръцкия Македонския университет, цитирано от телевизия "Скай" и БГНЕС.

Според данните рейтингът на одобрение на стратегията на премиера Алексис Ципрас и финансовия министър Янис Варуфакис е паднал на 45,5% от впечатляващите 72% през месец март. Над 39% от анкетираните общо 1007 души са заявили, че не са съгласни с тактиката на правителството в преговорите.

Социолозите също така са дали възможност на допитаните да оценят работата на кабинета в ключовите области по скалата от нула до десет. Така администрацията на СИРИЗА е получила оценка от 4,6 в икономиката, тройка за имиграцията, 3,7 за борбата срещу престъпността, 4,2 за образованието, 5,5 за външната политика и отбраната, 4,5 за публичната администрация и 4,4 за здравеопазването.

На въпрос дали смятат, че правителството е посветено на изпълнението на своите предизборни обещания 52,5% са отговорили с "да", а 42% с "не".

Над 35% от запитаните също така са заявили, че през следващите 12 месеца очакват значителни промени в своите финанси за домакинствата. Също така по-голяма част от хората очакват влошаване на настоящата ситуация в страната – 26,5%. Според 15 на сто положението ще стане много по-лошо, отколкото е сега, а само 3% вярват, че нещата вървят към подобрение.

Данните също така показват, че голяма част от анкетираните не биха искали Атина да излиза от еврозоната. На въпроса как се чувстват от един евентуален "Grexit" 56% от гърците са казали, че изпитват страх, 23% са безразлични, а само 9% са заявили, че това няма шанс да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com