Ограниченията за кипърските банки ще траят 1 месец

3629
Ограниченията за кипърските банки ще траят 1 месец

Ограниченията на движението на капитали в Кипър за предотвратяване на масово изтичане на средства могат да бъдат отменени до един месец, съобщи кипърският министър на външните работи Йоанис Касулидис, предаде БГНЕС.

"Очакваме ограниченията да бъдат отменени до един месец, ако всичко мине толкова добре, колкото днес", заяви Касулидис, имайки предвид спокойното повторно отваряне на банките. Ограниченията включват лимит на тегленето на пари от 300 евро на ден и забрана на изнасянето от страната на повече от 1000 евро.

Мерките бяха публикувани в Държавен вестник за срок от една седмица, след която Централната банка уточни, че те ще бъдат постепенно отменени в зависимост от реакцията на вложителите. Повтаряйки изявленията на президента Никос Анастасиадис, Касулидис изтъкна "зрялото и отговорно поведение на гражданите на Кипър".

Днес правителството създаде анкетна комисия, която ще трябва да установи дали има "криминална, гражданска или политическа отговорност" за кризата. В отговор на въпрос дали са възможни арести, съдебни дела и разследване, Касулидис отговори: "Много е възможно това да се случи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com