Оланд: Време е Турция да признае арменския геноцид

17993
Оланд: Време е Турция да признае арменския геноцид
Снимка: Gettyimages

Френският президент Франсоа Оланд призова Турция да продължи своя път към истината за арменския геноцид отпреди един век, като заяви, че е време да се разбият табутата, предаде БГНЕС.

Той изрази увереност, че тази година, когато се навършва един век от масовите кланета в Армения, е време за нови жестове, нови етапи по пътя към признаване.

Той припомни на турските власти, че преди една година са пожелали "да се присъединят към честванията в памет на тези събития и към страданията на арменския народ" и подчерта, че това е била една първа стъпка и че не трябва да се спира. На годишната вечеря на Координационния съвет на арменските организации във Франция той припомни, че година по-рано вече е приветствал този жест по време на пътуване в Ереван, но и тогава е подчертал, че той не е достатъчен.

Време е да се разбит табутата и двете нации Армения и Турция да започнат с ново начало. Преди година турският президент Ердоган, който тогава беше премиер, направи неочакван жест, като поднесе съболезнованията на своята страна на внуците на убитите през 1915 г. арменци. Армения обаче отхвърли тези съболезнования, като поиска да бъде признат геноцида и "разкаяние" от Турция. Турция винаги е отказвала да приеме, че е имало геноцид и твърди, че са загинали 500 000 арменци, а според Ереван броят на избитите е 1.5 млн. души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа