Оланд веднага покани Ципрас, в Гърция има и негативни очаквания за бъдещето

18528
Оланд веднага покани Ципрас, в Гърция има и негативни очаквания за бъдещето

Френският президент Франсоа Оланд покани новоизбрания гръцки премиер Алексис Ципрас да посети Франция колкото се може по-скоро. Поканата била отправена по време на телефонен разговор на Оланд с Ципрас, предаде БГНЕС.

Френският държавен глава изразил желанието си да помогне "на Гърция се върне по пътя на стабилността и растежа", уточни в свое съобщение Елисейския дворец. В него се посочва още, че Франция "ще стои редом до Гърция по време на този важен период за нейното бъдеще".

Междувременно гръцки и чужди анализатори оцениха критично коалицията между победилата в предсрочните избори лява партия СИРИЗА и дясната формация "Независими гърци" (АНЕЛ).

"Сириза се състои от групи, възприемащи различни идеологии и лидерът й Ципрас ще трябва да потърси компромис в партията си, което е трудно. Това е странен и неестествен съюз. Истината за сплотеността на правителството ще се разкрие, когато то седне на масата за преговори в Европа", заяви Манос Папазоглу, професор по политология в Университета в Пелопонес.

"Двете движения нямат нищо общо, освен спасителния план. Това не е благоприятно начало. Когато балансът в Европа се промени, те може да се разделят и да потърсят съюз с "То Потами", или да проведат нови избори, надявайки се за по-добър резултат", изтъкна на свой ред политологът от Университета в Крит Манолис Алексакис. Той добави, че АНЕЛ са заменими за СИРИЗА и могат да бъдат захвърлени, веднага щом преговорите с Европа приключат.

"Коалиция с АНЕЛ може да повиши риска от голям сблъсък с Европа.... Тя често е възприемана като недоволна група" добави анализаторът от банка "Беренберг" Холгер Шмидинг.

Ципрас положи клетва като премиер на Гърция

Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас положи клетва като нов гръцки премиер. По този начин той стана най-младият премиер на страната през ...

"Не възприемаме АНЕЛ като антиевропейска партия. Освен ако, разбира се, е проевропейско да се преклоним пред исканията на Меркел и Шойбле. Гърция трябва са се възприема като равноправен партньор на Европа, а не като наемател", подчерта пред гръцката "Алфа ТВ" Янис Балафас, член на политическия комитет на СИРИЗА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com