Оспорваните щати, които ще решат изборите в САЩ

6123
Оспорваните щати, които ще решат изборите в САЩ

Името на следващия президент на САЩ зависи от десетина силно оспорвани щата, всички спечелени от Барак Обама през 2008 г. Франс прес публикува списък с тези щати, подредени по низходящ ред въз основа на броя на изпращаните от тях електори, предаде БГНЕС.

Флорида (югоизток, 29 електори)

Най-големият от ключовите щати, където победата често е от решаващо значение. Именно във Флорида се решиха президентските избори през 2000 г. между Джордж Буш и Ал Гор с разлика от близо 537 гласа. Щатът модернизира системата си за електронно гласуване, но пред избирателните секции се извиват големи опашки от отварянето им на 27 октомври. Населението е разнородно с много пенсионери, повечето привърженици на републиканците, много избиратели от кубински произход, клонящи към републиканците, и от пуерторикански произход, клонящи към демократите. Аналитиците предвиждат победа на Мит Ромни заради кризата на пазара на недвижимите имоти.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Ромни с 1,5 пункта.

Пенсилвания (изток, 20 електори)

Щатът е разделен между селската си сърцевина, солидно подкрепяща републиканците, и големите си градове Филаделфия и Питсбърг, където черните и работниците масово гласуваха за Барак Обама през 2008 г. Проучванията за шистов газ и въпросът за хидравличното разбиване в западната част на щата, което Мит Ромни иска да окуражи, са важни фактори в надпреварата. Кандидатът на републиканците ще направи последна визита в щата днес, в изборния ден.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 3,8 пункта.

Охайо (север, 18 електори)

Охайо, спечелен от Джордж Буш през 2000 г. и 2004 г. преди да попадне в лагера на демократите, често е представян като микрокосмос на САЩ със своите големи градове, индустриални арки и селски райони, където земеделието и проучванията за шистов газ са двигателите на икономиката. Мит Ромни прекара в него по-голяма част от предизборната си кампания, отколкото в който и да е друг щат. Той ще бъде там и днес. Барак Обама също го посети няколко пъти.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 2,9 пункта.

Северна Каролина (югоизток, 15 електори)

Консервативен южен щат, който Барак Обама спечели през 2008 г. с 13 000 гласа повече от общо 4,2 милиона избиратели, благодарение на вота на големи градове като Шарлът и Ралей. Останалата част от щата е селска и много консервативна и промяна на конституцията, забраняваща хомосексуалните бракове, беше одобрена на референдум през май. Това е щатът, който има най-големи шансове да попадне в ръцете на републиканците, но Обама удвои усилията си, за да мобилизира предварително подадените гласове.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Ромни с 3,8 пункта.

Вирджиния (изток, 13 електори)

Победата на Барак Обама през 2008 г. беше първа за демократите в този консервативен щат от 1964 г. насам. Бързият демографски растеж в северната част на Вирджиния, в предградията на Вашингтон, позволи на демократите да увеличат редиците си, но Мит Ромни разчита на мобилизирането на многобройните военни около пристанищния град Норфолк, за да постигне голяма разлика.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Ромни с 0,3 пункта.

Уисконсин (север, 10 електори)

В бойния си план демократите не си представяха, че Уисконсин може да падне в ръцете на републиканците, но номинацията на Пол Райън, представител на този щат в Конгреса, като вицепрезидент на Мит Ромни, промени ситуацията.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 4,2 пункта.

Колорадо (запад, 9 електори)

Традиционно републикански, този планински щат в западната част на страната, беше залят от жители на западната част на САЩ, предимно прогресисти, и испаноговорящи. Демократите организираха тук събранието за избиране на кандидат през 2008 г., но Ромни има шансове да го върне в лоното на републиканците.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 1,5 пункта.

Айова (център, 6 електори)

Трамплин за кандидатурата на Обама през 2008 г. след победата му на първичните избори срещу Хилари Клинтън, в Айова има много избиратели евангелисти и земеделци, зависещи от федерални субсидии. Мит Ромни остана на второ място с малка разлика на първичните избори на Републиканската партия срещу ултраконсерватора Рик Санторъм през януари.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 2,4 пункта.

Невада (запад, 6 електори)

Тежко засегнат от кризата на пазара на недвижимите имоти, щатът Невада регистрира най-високата безработица в страната (11,8% спрямо 7,9% на национално равнище). Подкрепата на многобройното испаноговорящо население може да помогне на Барак Обама, който казва, че има преднина в предварителното гласуване, но в щата има и малък мормонски контингент, подкрепящ Мит Ромни.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 2,8 пункта.

Ню Хемпшир (североизток, 4 електори)

Малък щат в североизточната част на САЩ, който само два пъти е гласувал за кандидат на демократите в последните шест президентски избори. Ню Хемпшир може да подкрепи Мит Ромни, който беше популярен и умерен губернатор на съседния щат Масачузетс от 2003 до 2007 г. Въпреки неголемите му размери Барак Обама направи шест предизборни обиколки в щата от юни, а Мит Ромни - осем.

Среден резултат от социологическите изследвания дава преднина на Обама с 2,0 пункта.

Редактор: Десислава Симова

Икономиката в плановете на Обама и Ромни

Икономиката заема основно място в мислите на американците, които се готвят за президентските избори на 6 ноември. САЩ продължават да и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com