Отбелязваме Световния ден на водата

22588
Отбелязваме Световния ден на водата

22 март е Световният ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 година и се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви, посветени на водата.

С голям брой събития ще бъде отбелязан в България този най-воден празник за целия свят. Държавни институции, общини, неправителствени организации, университети, училища и детски градини, бизнес-компании честват заедно 22 март, Световния ден на водата. Българските неправителствени сдружения "Аз обичам водата", Българска Асоциация по Водите и Международен SPA мениджъри клуб организират на 22 март 2013 г. за втора поредна година "Международен воден мост 2013" /Тhe International Water Bridge 2013/. "Международен воден мост 2013" е иновативно международно събитие с домакин София, което прави възможно обединяването на десетки чествания в различни точки на страната и чужбина, посветени на Световния ден на водата чрез онлайн-видео-връзка от изградени за случая временни информационни центрове.

Официалното откриване на Международен Воден Мост 2013 се предвижда от 10:00 часа на сцената в Централното фоайе на Интер Експо Център, София, партньор на събитието. Поканени са представители на министерства, изпълнителни агенции, водещи компании в сфери на вода, членове и сподвижници на организаторите. От 10:30 часа в Зала 2 на Интер Експо Център започва срещата –диалог на тема "Иновациите – водни мостове към Европа". Там ще можем да чуем позицията на държавни институции като МОСВ, МРРБ, Изпълнителна Агенция по околна среда. В срещата ще се включат представители на бизнеса, които ще представят конкретни приложения на иновационни проекти. Изключителен интерес вече предизвиква третият панел на срещата – "Лаборатория за идеи", който се организира със съдействието на Академията "Иновация в действие" на "Солвей Соди".В срещата онлайн ще се включат млади хора от информационните центрове в Плевен, УНСС, а също и автори на идеи от Варна. Българските студенти са поканени да участват с идеи и отношение към водата и устойчивото развитие на планетата да се включат в дебатите и да споделят или да заемат позиция. Тази година на 22 март в онлайн мрежата на Международен Воден Мост ще се включат: Нов Български Университет, УНСС, ЮЗУ - Благоевград, Аграрен Университет – Пловдив, Колеж по Туризъм – Бургас, Московский государственный лингвистический университет.

Силна е подкрепата за 22 март – Световен ден на водата, от българските общини и неправителствени сдружения. Приоритетът в информацията е на Габрово – най-бедстващият в момента български град, който въпреки сполетелия го природен катаклизъм, (а може би точно заради това), прави всичко възможно да се организира за 22 март – петък. В Габрово в празненствата ще преминат под патронажа на общината и кмета Таня Христова. Очаква се да се включат много ученици. Акцентът ще е свързан и с новия воден цикъл на града, който се очаква многократно да подобри водоснабдяването.

В Благоевград празненствата на 22 март също са под патронажа на общинското ръководство. Прекрасната новина от Благоевград е, че в събитията, които текат през цялата водна седмица, се организират със съвместната дейност на всички заети институции в областта.

В симпатичния дунавски град Лом празненствата ще се открият лично от кмета Иво Иванов. Дейностите в Лом се организират с активното участие на общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда".

В дунавската столица – Русе, също ще има информационен център. Ще е организиран в МОЛ – Русе и ще предлага интересни водни забавления за деца и родители. Основен организатор на инициативите в Русе е сдружение "Европейски пространства 21".

В Плевен за втора поредна година в Международен воден мост ще се включат младежите от плевенската езикова гимназия и сдружение "Европейско образование и граждански инициативи. Информационният център е локализиран в градската библиотека. Очакваме участниците да се включат онлайн в срещата "Иновациите – водни мостове към Европа", за да споделят опит от успешен европейски проект по програма "Коменски".

В Севлиево също активно се подготвят за 22 март. Събитията там се организират от Ideal Standard, партньор на форума. От тренинг центъра на Ideal Standard очакваме включване в срещата – диалог в Интер Експо Център, с което да научим последните новости от биеналето ISH, Франкфурт, най-голямото европейско изложение за иновации в банята.

В родопската столица Смолян също ще има информационен център, който ще приема и предава събитията в мрежата на Международен Воден Мост. Мястото е Младежкия Иформационен Център. Организаторите – сдруженията "Екосвят Родопи",Институт за международно сътрудничество и устойчиво развитие България вече са готови с пъстрата палитра от инициативи и изненади за местната общественост.

Националният Младежки воден Парламент, активно ще се готви за 22 март. В мрежата на Международен воден Мост очакваме включване от пробонабиране на вода от три точки от р. Марица с отчитане на анализите и предаване на резултатите в Басейнова Дирекция – Пловдив.

Богата тематична програма очаква децата от район Панчарево. Стига да е хубаво времето, те ще могат да се забавляват наволя в минералния басейн "Корали" и да наблюдават богата тематична програма с поздравления от съседните райони. Празничната програма на Международен воден мост 2013 ще завърши с уникален онлайн-концерт на Теодосий Спасов – квинтет, който ще се предава от Експо Баня София.

Да подкрепим европейската инициатива "Водата – основно човешко право", призовават синдикатите. В Европейския регион 20 милиона души все още нямат достъп до безопасна канализация, според изискванията на Световната здравна организация. Същевременно, пак в Европа, има около 39,000 смъртни случая годишно, които се дължат на диария. Ситуацията на много места все още е опасна поради широкото използване на септични ями, които замърсяват подпочвените води.

Със Световния ден на водата, обявен от ООН за 22 март, започва Международната година на водното сътрудничество. Тя цели да привлече вниманието към нуждата от обединени усилия в управлението на водните ресурси.

Важна проява на сътрудничество в Европа е Европейската гражданска инициатива "Водата – основно човешко право" (www.right2water.eu) , предприета от Европейската федерация на синдикатите в публичните услуги (ЕФСПУ). Като член на ЕФСПУ, Федерацията на Синдикатите в Здравеопазването (ФСЗ) поддържа тази инициатива и призовава всички да се подпишат в подкрепа на исканията към Европейската комисия за въвеждане на универсалното човешко право за достъп до вода и санитарно-хигиенни условия в европейското законодателство.

Преди три години ООН призна правото на вода и санитарно-хигиенни условия, но все още много хора не ползват това право. Общоевропейската инициатива за водата поставя човешките права над пазарните интереси и апелира към ЕС да промени сегашния си фокус върху конкуренцията и пазарния подход към нагласа за обществено обслужване и подход, основан на човешките права.

Водата е ограничен природен ресурс и обществено благо, което е от основно значение за живота и здравето. Това е "естествен" монопол, който трябва да остане извън правилата на вътрешния пазар. Едно от основните изисквания към ЕС е да гарантира вода – безопасна, чиста и на достъпна цена – и санитарно-хигиенни услуги на цялото население в страните-членки.

Петицията е първата в новата система на ЕС за пряко участие на европейските граждани във формирането на европейското законодателство. Досега са събрани над

1 200 000 подписа от цяла Европа. От България са нужни 13 500 подписа, но до този момент българското участие е твърде скромно.

По повод Световния ден на водата, Федерация на синдикатите в здравеопазването /ФСЗ/ призовава всички българи да дадат своя глас за петицията: https://signature.right2water.eu/oct-web-public/?lang=bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com