Папата се оттегля

24605

Папа Бенедикт XVI се оттегля. Очаква се това да стане на 28 февруари, предаде агенция АНСА.

Папа Бенедикт XVI заяви, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст, предаде АФП.

Ватикана собственик на тайна империя от имоти с пари от Мусолини

Малко туристи, минаващи през Лондон, биха си помислили, че сградата на луксозната марка Булгари на улица Ню Бонд има нещо общо с папа...

„Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните няколко месеца при мен толкова много намаля, че трябва да призная, че не съм в състояние адекватно да изпълнявам възложените ми задължения”, се казва в изявление на главата на Римокатолическата църква.

"По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник", заяви папата.

"Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва", заяви папата.

"Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място", уточни отец Федерико Ломбарди.

За последен път действащ папа се е оттеглял през XV век. Това е направил папа Григорий ХІІ през 1415 г. като решението му имало за цел да сложи край на Великата западна схизма.

Папата благослови социалните мрежи

“Католиците трябва да приемат социалните мрежи заради ролята им в разпространението на вярата и укрепването на връзките между хор...

От Ватикана обявиха, че през следващия месец ще бъде избран нов папа. „Ще имаме нов папа за Великден”, заяви говорителят на Ватикана Фредерико Ломбарди. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Бенедикт.

Действащият италиански премиер Марио Монти заяви, че е шокиран от неочакваното решение на папа Бенедикт XVI да се оттегли в края на месеца. „Шокиран съм от тези изненадващи новини”, каза Монти. Той посочи, че не е имало никакви сигнали за решението на папата по време на скорошни срещи между двамата.

Монти, който е практикуващ католик с връзки с Ватикана, се срещна на няколко пъти с Бенедикт през последната година.

Папа Бенедикт XVI застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005.Той наследява папа Йоан Павел II, който през 1981 го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 — декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия. Бенедикт XVI е един от приближените на Йоан Павел II.

Той е роден на 16 април 1927 в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер. Ратцингер е роден на Велика Събота, в навечерието на Великден, в семейството на полицейския служител Йозеф Ратцингер старши, като трето и най-малко дете. Братът на папа Бенедикт XVI, Георг Ратцингер, е все още жив. Той също е свещеник както и бивш директор на църковния хор на катедралата в Регенсбург. Сестра му Мария Ратцингер почива през 1991 г.

След войната заедно с брат си се записва в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" и през 1951 го завършва със специалност "Теология и Философия". Същата година на 21 юни е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.

От 1959 стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 в Университета на Мюнстер. През 1966 става завеждащ катедра "Теология" в Университета в Тюбинген.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

Папата идва у нас догодина

Папа Бенедикт XVI ще посети България. Той е приел покана да дойде у нас следващата година, съобщиха от Атлантическия клуб, предаде Ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com