Папата ще обяви за светци жертви на нацизма и комунизма

9754
Папата ще обяви за светци жертви на нацизма и комунизма

Папа Франциск разреши беатификацията на 63 католици, мнозинството от които са станали жертва на Гражданската война в Испания, на нацизма и на комунизма, съобщи Ватиканът, предаде БГНЕС.

За първи път, откакто стана папа, Хорхе Бергоило разреши на ватиканската Конгрегация да обнародва укази, които да позволят беатификациите след време. Изследването на живота и на смъртта на бъдещите светци започнало години преди избирането му за папа.

Сред бъдещите светци е Владимир Гика (1873-1954), румънски принц с православен произход, който приел католицизма и работел в служба на дипломацията на Пий XI след няколко години, прекарани в Париж. Той се връща в Румъния по време на Втората световна война, за да помага на полските бежанци, които избягали от нацистката инвазия. Гика е арестуван през 1952 г. и преминава през скалъпен процес заедно с още петима други свещеници.

Младият италианец Роландо Риви (1931-1945) също ще бъде беатифициран. Той е убит от привърженици на комунизма на 14-годишна възраст, три години след като влиза в семинарията. Неговият сънародник, Джузепе Джироти (1905-1945) умира в лагера Дахау (Германия). През 1995 г. той е признат за "праведен сред нациите" за дейността си в подкрепа на евреите.

Мнозинството хора, които папа Франциск признава за мъченици, са станали жертва на "верска омраза" по време войната в Испания (1936-1939). Освен това Франциск разрешил бъдещата беатификация на Регина Кристине Вилхелмине Бонзел (1830-1905), основателка на францискански орден в Олпе (Германия).

Освен това на 12 май аржентинският папа ще отслужи в базиликата Свети Петър първите канонизации в своя понтификат. Те бяха одобрени на 11 февруари от Бенедикт XVI по време на консисторията, на която обяви оставката си.

Бъдещите светци са Антонио Прималдо и неговите 800 другари италиански мъченици, убити от османските сили през 1480 г. в Отранто, защото не се отказали от вярата си. Тези канонизации могат да обтегнат вече трудните отношения между християнството и исляма.

Другите са колумбийката Лаура де Санта Каталина от Сиена Монтоя и Упеги и мексиканката Мария Гуадалупе Гарсия Савала, основателки на религиозни ордени в страната си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com