Постигнато е споразумение за примирие в Ивицата Газа

5140
Постигнато е споразумение за примирие в Ивицата Газа

Египетският външен министър Мохамед Камел Амр съобщи, че е постигнато примирие между Израел и ХАМАС, което слага край на едноседмичните кръвопролития в и около Газа. Той допълни, че примирието ще влезе в сила в 19 ч по Гринуич.

Египет ръководи международните усилия за прекратяване на конфликта и "тези усилия доведоха до споразумение за примирие", изтъкна египетският външен министър. "То ще влезе в сила в 21 ч местно време в Кайро", 19 ч по Гринуич, заяви Амр на пресконференция с американския държавен секретар Хилари Клинтън, предаде БГНЕС.

"САЩ изразяват задоволство от днешното споразумение за примирие. В идните дни САЩ ще работят с партньорите си в региона за консолидиране на напредъка", заяви Клинтън. Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да даде шанс на египетското предложение за примирие, съобщи канцеларията му в комюнике.

"Преди малко премиерът Бенямин Нетаняху говори с американския президент Барак Обама и се съгласи с препоръката му да даде шанс на египетското предложение за примирие и следователно възможност за стабилизиране на положението и за успокояването му", се казва още в съобщението.

Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама е похвалил израелския премиер Бенямин Нетаняху за съгласието му да подкрепи египетския план. "Президентът похвали премиера за съгласието му с египетското предложение за примирие, което президентът препоръча на премиера, и същевременно повтори, че Израел си запазва правото да се защитава", се казва в съобщението на Белия дом.

В Кайро се очаква лидерът на ХАМАС Халед Мешал да даде пресконференция, съобщиха източници на палестинското движение.

Редактор: Десислава Симова

Камиса-Раз: Израел иска мир за мир

Израел иска мир за мир. Макар че полагаме всички дипломатически усилия да постигнем примирие в региона, ние ще спрем да стреляме, ако...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com