Потушаването на последния протест в Турция: Добре подготвен, но зле изигран театър

21701
Потушаването на последния протест в Турция: Добре подготвен, но зле изигран театър

Вчера следобед, известната певица Йълдъз Ибрахимова сподели на стената си във Facebook писмо, в което е описана настоящата ситуацията в Турция. Според писмото в социалната мрежа, последният протест, който бе отразен от медии в страната, е бил добре подготвен, но зле изигран театър. Ето какво гласи писмото:

"Скъпи приятели от цял свят,

Турция решава съдбата на парк Гези с референдум

Турското правителство взе решение за провеждане на референдум, с който да се реши преустройството на парка Гези. Това обяви ислямисткат...

Правителството в сътрудничество с полицията и медиите спретна голяма театрална постановка, с ужасни актьори, рано сутринта днес (вчера - б.р.) на площад "Таксим".

След като обявиха, че няма да има никакво насилие над хората, които са на площад "Таксим" и в парка "Гези", стотици служителите на реда дойдоха, за да съберат плакатите на присъстващите, докато ги пръскаха със сълзотворен газ. Медиите, които до момента тактично не отразяваха събитията, днес бяха дошли и се бяха разположили на добре подбрани места. Постановката между стотиците полицаи и около 30 протестиращи, които се появиха незнайно откъде и чиято самоличност е неустановена и хвърляха коктейли "Молотов" по полицаите на площада, беше излъчена на живо от медиите - от началото до края. Цялото нещо продължи около час.

Полицията, която е способна да разгони хиляди хора, които не я провокират с нищо, пръскайки тълпата със сълзотворен газ и водни оръжия, нежно обикаляше около протестиращите и ги пръскаше с вода. През това време, в задните улички и в парка "Гези" - местата, където няма медии, атаките бяха все толкова брутални. До тази сутрин протестантите бяха съвсем спокойни и до момента не е ясно дали агресорите са били активисти на някоя политическа партия или друга подобна организация. Ясно е единствено, че те не могат да повлияят на духа на протестите. Полицията дори нападна най-големия съд в Истанбул и арестува над 70 адвокати, които протестираха единствено срещу сутрешните атаки. Техният протест е по-скоро отговор на ситуацията от миналата седмица, когато много хора бяха арестувани и ранени по време на протестите.

В отговор на тези събития, хората ще се върнат отново на площад "Таксим" тази вечер в 19:00 часа, а броят им най-вероятно ще е доста по-голям от този, който беше на 31 май. Моля ви споделете тази информация! Турските медии се провалиха в отразяването на събитията, а е много важно светът да разбере какво точно се случва с Турция."

Пета жертва на безредиците в Турция

Вече има пета жертва на сблъсъците между демонстранти и полиция в Турция, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС. 26-годишният Ет...

Междувременно стана ясно, че турският премиер Реджеп Ердоган е поискал от вътрешния министър на страната да намери начин да се справи с протестиращите до едно денонощие. Информацията е на Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com