Позицията на Барак Обама по ключови въпроси

3902
Позицията на Барак Обама по ключови въпроси

Икономика

Подписа закона за възстановяване на американската икономика и реинвестиции, предвиждащ стимули в размер на 768 милиарда долара – пакет от данъчни намаления и инвестиции в образованието, инфраструктурата, енергетиката, науката, здравеопазването и други програми. Подкрепи спасяването на американската автомобилна индустрия.

Данъци

Намали данъците за повечето американци. Барак Обама иска да отмени данъчните облекчения от ерата на Буш за домакинствата, печелещи над 250 000 долара годишно. Предложи „правилото Бъфет”, наречено на милиардера Уорън Бъфет, което ще увеличи данъците за милионерите.

Иран

Барак Обама казва, че е решен да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Противопоставя се на скорошен военен удар от страна на САЩ или Израел срещу иранските ядрени съоръжения. Подчертава нуждата от дипломатическо решение, но предупреждава, че „възможностите намаляват” и „всички опции са на масата”. Подписа нови санкции срещу иранската централна банка, петролните компании и финансовата система на Иран.

Национална сигурност и отбрана

Нареди провеждането на операции, които доведоха до ликвидирането на голяма част от ръководството на „Ал Кайда”, включително и Осама бин Ладен. Изтегли американските войски от Ирак. Съгласи се да намали разходите за отбрана с 487 милиона долара през следващите десет години.

Афганистан

Първоначално увеличи броя на военнослужещите в Афганистан, но сега започна да ги изтегля. Бойната мисия трябва да приключи до края на 2014 година.

Здравеопазване

През 2010 година подписа закон за обхватна промяна на здравеопазването, който цели универсално покриване на здравните застраховки, като в същото време се ограничава възможността на застрахователите да отхвърлят полица заради предишни заболявания. Законът разрешава отпускането на държавни грантове, за да се увеличи броят на бедните хора, включени в програмата за обществено здравно осигуряване „Медикейд”.

Нелегална имиграция

Използва правомощията си, за да предостави легален статут на част от младите нелегални имигранти, като заобиколи републиканците в Конгреса. Обама значително увеличи депортациите на нелегални имигранти.

Абортите

Подкрепя правото на аборт. Назначи двама съдии във Върховния съд, които подкрепят правото на аборт.

Енергетика

Подкрепя инвестициите в чистата енергия, като вятърните турбини и развитите автомобилни батерии, както и затягането на ефикасността на автомобилното гориво и стандартите за емисии. Блокира проекта за петролопровода „Кейстоун”, като заяви, че САЩ нямат достатъчно време, за да преценят възможното екологично влияние.

Фокус

Обама отново е президент

Демократът Барак Обама надви болезнено своя републикански съперник Мит Ромни и ще изкара още един мандат в Белия дом, съобщиха америк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com