Предпазливият подход на Обама към експлозиите в Бостън

5407
Предпазливият подход на Обама към експлозиите в Бостън

Думите на американския президент Обама след експлозиите в Бостън, бързи, тържествени и разбираеми, изтъкнаха три основни неща. Съчувствието на страната към Бостън, факта, че мотивите за атаката все още са неясни, решителността му да залови и накаже отговорния човек или хора, пише Марк Мардел, главен редактор на отдел "Северна Америка" в Би Би Си, предаде БГНЕС.

Но най-силно от всичко е разочарованието, че толкова много неща са неизвестни. Много ще бъде казано в идните дни за ужасните престъпления като това, които обединяват нацията, но те също така могат да разделят и да поставят въпроси за лидерството.

Истината е, че е трудно президентът да улучи правилния тон насред несигурността. Неговите думи, часове след атаката, ще бъдат внимателно анализирани в идните дни, седмици и години. Неточните внушения или интерпретации могат да го застигнат след време.

Той, явно доста преднамерено, не използва думата тероризъм, въпреки че беше критикуван в миналото, че не е достатъчно бърз при употребата на този термин. Впрочем, той вече беше критикуван, че не го използва и сега, но явно смята, че предпазливостта и сигурността са по-важни от острите критики, особено в момент, когато думата тероризъм погрешно се тълкува от много американци само като действия на чужденци.

След изявлението на Обама обаче представител на Белия дом бързо подчерта, че експлозиите се възприемат като терористичен акт. Впрочем, доста очевидно е, че става дума за планирана атака, насочена към причиняването на смърт или наранявания. В тълковния речник на повечето хора това означава тероризъм. Но какво би станало, ако се окаже, че мотивът не е политически, а е друг вид недоволство на отделно лице? Този американски президент може да е предпазлив с думите и иска да е сигурен във фактите преди да дава оценки. Някои намират това за дразнещо. Други просто искат да извлекат политически капитал от всяка ситуация.

Ще има и други въпроси – дали разузнавателните служби не са пропуснали нещо, дали мерките за сигурност в страната трябва да бъдат повишени и много други въпроси, които все още може би не са очевидни. Президентът Обама ще трябва да балансира твърдостта и решителността, които страната очаква от него, с ясното си желание да не бъде тласкан към прибързани решения преди получаването на ясни отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com