Продължават преговорите по ядрената програма на Иран

3601
Продължават преговорите по ядрената програма на Иран
Снимка: Gettyimages

Преговорите между Иран и „шесторката“ международни посредници по ядрената програма на Техеран ще бъдат продължени с още един ден, заяви говорителят на американския държавен департамент Мари Харф.
„През последните дни ние постигнахме достатъчно голям прогрес , за да заслужим продължаване на преговорите в сряда“, заяви Харф, като уточни, че в преговорите „остават някои трудности“.

Същевременно, представител на министерството на външните работи на Франция опроверга появилата се по-рано информация, че е поставен срок на Иран до сутринта да вземе решение относно споразумението за ядрената си програма.
Германски дипломатически източник заяви, че все още не е ясно дали е възможно да се постигне споразумение по иранската ядрена.

Лавров: Проектоспоразумението за Иран предвижда и предложение за вдигане на санкциите

Проектоспоразумението между Иран и "шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) за ядрената програма на Техер...

„През целия ден бяхме свидетели на трудни преговори по основни проблеми. Атмосферата е променлива, водят се тежки преговори относно кои решения са изпълними и възможни и същевременно приемливи и за двете страни. Остава неясно дали ще успеем. Твърде рано е да се говори за „спиране на часовника“, но това може да се окаже необходимо“, заяви източникът.
Представител на френската делегация в Лозана обяви, че представителите на „шесторката“ са сверили позициите си по иранския въпрос и са постигнали компромис
„Има напредък, очакваме отговора на Техеран“, заяви източникът.

По всички ключови аспекти относно нормализирането на въпроса за иранската ядрена програма са постигнати принципни споразумения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„С голяма увереност може да се каже, че по всички ключови аспекти относно окончателното нормализиране на този проблем, на ниво министри е постигнато принципно споразумение, което надявам се в близките часове да бъде положено на хартия.

Споразуменията предвиждат всеобхватен подход към нормализирането на иранския ядрен проблем , включително мерки за верификация на изключително мирния характер на ядрената програма, по линия на МААЕ“, заяви Лавров.
По-късно САЩ опровергаха информацията, че са постигнати споразумения по всички ключови аспекти относно нормализирането на въпроса за иранската ядрена програма.
„Не са постигнати споразумения във всички аспекти“, заяви високопоставен чиновник от американската делегация в Лозана.

„Информацията, че са постигнати споразумения по всички ключови аспекти относно нормализирането на въпроса за иранската ядрена програма не отговаря на истината. Това не е вярно“, заяви от своя страна дипломат, участващ в преговорите.

Споразумение за ядрената програма ще приближи Иран до ядреното оръжие, твърди Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху алармира, че постигането на споразумение по иранската ядрена програма между преговарящите в Лоза...

Също така бе съобщено, че американският президент Барак Обама е уведомен относно резултатите от преговорите по иранската ядрена програма.

„Президентът Обама проведе видеоразговор с членовете на неговия екип по националната сигурност , за да бъдат обсъдени преговорите с Иран. Държавният секретар Джон Кери и министърът на енергетиката Ърнест Мониц информираха президента за текущото състояние на нещата, заяви говорителят СНС на САЩ Бернадет Мийхен.

Същевременно САЩ предупредиха, че нямат намерение да чакат до края на юни сключването на споразумение по иранската ядрена програма.

„Ако ние не постигнем политическо споразумение, то няма да чакаме до 30 юни за да прекратим преговорите“, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.
Той поясни, че политическото споразумение трябва да бъде основата на всеобхватно споразумение, което да съдържа конкретни технически детайли и задължения.

От своя страна Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф изрази надежда, че в сряда ще започне работата по документирането на постигнатите в Лозана споразумения. „Ние постигнахме определен резултат, ще продължим сутринта“, заяви Зариф.

САЩ и Иран работят за потушаване на ядрените си различия

Различията в позициите на страните в преговорите по ядрената програма остават, но се работи усилено, за да бъдат преодолени, заяви и...

„Надявам се процесът по пренасяне на споразуменията по ядрената програма на хартия ще започне сутринта“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com