Протести в девет града срещу Груевски

7359
Протести в девет града срещу Груевски

За 4-ти пореден ден снощи в Република Македония се проведоха протести срещу режима на Никола Груевски.

Протести, освен в столицата Скопие, имаше още в осем града - Битоля, Прилеп, Струмица, Кавадарци, Куманово, Охрид, Щип и Свети Николе.

Около 1000 души се събраха в центъра на македонската столица. Силите на реда блокираха всички улици и булеварди водещи към сградата на правителството. Множеството скандираше "Диктаторе излез", "Оставка", "Убийци", Стига мълчание", "Груйо отивай си", "Николче диктаторче".

"Властите нарушават гражданските права на хората и по-специално правото на протест", каза Здравко Талевски от движението "Солидарност" и призова протестиращите с високо вдигнати ръце да се отправят към сградата на МВР.

Протестиращите се опитаха да стигнат до сградата на МВР и да поискат оставката на Гордана Янкуловска. Спецчасти обаче блокираха всички улици водещи до министерството и до улицата, където се намира и къщата на премиера Никола Груевски. След това множеството се върна към сградата на Народното събрание, която се намира в центъра на Скопие.

Малко преди полунощ студентите блокираха булевард "Братя Миладинови" пред Националната библиотека в знак на протест срещу нахлуването на жандармерията в читалните във вторник вечер. Тогава бяха пребити няколко студенти в читалните.

В Струмица протестиращите се събраха пред паметника на Гоце Делчев където скандираха "Убийци" и "Оставка".

Предишната вечер в центъра на Скопие бе пребит един от градските лидери на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Саша Богданович.

Вчера след обяд шофьорите на градския транспорт в Скопие блокираха централата на СДСМ, в знак на протест срещу унищожаването на няколко автобуса по време на протестите във вторник.

Късно снощи властите в Скопие съобщиха, че са арестували 8 души, които са участвали в протеста във вторник.

Обединената опозиция съобщи, че на 17 май в Скопие ще се проведе "невиждан масов протест срещу режима на Никола Груевски".

Причината за народния гняв

Повод за спонтанните протести, които започнаха във вторник - 5-ти май, станаха разкритията на лидера на опозиционния СДСМ Зоран Заев, който публикува поредните записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски. От тях става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски и да набедят обикновен служител от охраната. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Шокиращи данни за смъртта на журналиста Никола Младенов

Лидерът на опозицията Зоран Заев разпространи днес шокиращи телефонни разговори на вътрешния министър Гордана Янкуловска за смъртта на македонския журналист Никола Младенов. Той загина преди две години, на 26 март 2013 г., при съмнителни обстоятелства. Журналистът бе сред най-известните критици на режима на Никола Груевски. От записите става ясно, че Младенов е открит през мобилния телефон, а самият мобилен апарат след това не е открит. Говорителят на Янкуловска Котевски признава, че разследването се води от пълен непрофесионалист. По повод на критиките и съмненията за официалната информация за смъртта на Никола Младенов Янкуловска казва буквално следното: "И къде ще пишат - във Фейсбук, ха ха ха...Ай, стига с този Младенов. Има сто пъти по-важни неща от Младенов". Янкуловска и говорителят на МВР Иво Котевски разказват за умопомрачителни СМС, които се изпращат на журналисти като: Видяхте какво стана с Николчо! Кой е следващият.

Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко

Опозицията остро осъди действията на властта срещу демонстрантите. Според нея Груевски е избрал пътя на диктаторите като Слободан Милошевич, Николае Чаушеску и Александър Лукашенко за напускането на властта.

Самият македонски премиер сам потвърди тези обвинения, след като беше преизбран на 2-ри май за лидер на ВМРО-ДПМНЕ с 99,9%. Груевски е начело на ВМРО -ДПМНЕ от 2003 г., а от 2006 г. е министър-председател на страната.

Кризата

От началото на месец февруари в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи големи разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков.

Самият Никола Груевски многократно обвинява опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той също така твърди, че неговите политически опоненти обслужват чужди служби.

Оставки и започване на прозрачно и независимо разследване за публичните обвинения и разкрития, които станаха факт в Република Македония поискаха германският и американският посланик в Скопие - Кристине Алтхаузер и Джес Бейли.

Обстановката в Скопие е спокойна

Положението пред сградата на правителството в Скопие в момента е нормализирано, съобщава държавната Македонска информационна агенция....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com