Проучване: Ципрас води, но недостатъчно за абсолютно мнозинство

5172
Проучване: Ципрас води, но недостатъчно за абсолютно мнозинство
Снимка: Getty Images/Guliver

Партията на бившия гръцки премиер Алексис Ципрас отново ще бъде първата водеща политическа сила на предстоящите избори, но с много по-малко спечелени гласове. Това показват данни на социологическо проучване за гръцкия вестник „Ефимерида тон синтактон“, цитирано от агенция Ройтерс, предаде БГНЕС. Това е и първата такава анкета след оставката на премиера миналата седмица.

Допитването показва и други неблагоприятни резултати за СИРИЗА и Ципрас. Според близо две трети от запитаните бившият премиер не е трябвало да иска предсрочни избори, а неговият предпочитан коалиционен партньор „Независимите гърци“, няма изобщо да влезе в парламента със само 2% подкрепа. Според данните СИРИЗА ще спечели 23% от гласоподавателите, което е над 10-процентен спад от предишните избори през януари, когато тя събра 36%. Една трета от избирателите, които са подкрепили партията през януари сега са заявили, че не са сигурни дали ще го направят отново.

Отцепник от СИРИЗА получи мандат за съставяне на правителство в Гърция

Мандат за сформиране на гръцко правителство получи противник на споразумението с международните кредитори, предаде телевизия ЕРТ. Гръц...

На второ място в анкетата застава консервативната „Нова демокрация“ с 19,5%. Въпреки това най-многобройна е групата на хората, които все още не са решили за кого ще дадат гласа си – те са 25,5%. Близо 64% от гръцките избиратели смятат, че ходът на Ципрас да призове за предсрочни избори е грешен, докато 68% смятат, че страната трябва да остане в еврозоната на всяка цена, дори и това да означава прилагане на по-нататъшни мерки за икономии.

Ципрас подаде оставка, след като успя да осигури за Гърция трети спасителен пакет от международните кредитори на страната. Това от своя страна доведе до отцепването на част от крайнолевите депутатите на партията. Според данните на анкетата партията на „Популярния съюз“, която беше сформирана от отцепниците, се очаква да премине 3-процентния праг за влизане в парламента като спечели 3,5%. Въпреки липсата на очевиден коалиционен партньор, тази седмица Ципрас отхвърли възможността да си сътрудничи с „Нова демокрация“, социалистите от ПАСОК или с центристите от „Потами“. Според резултатите на допитването при такъв случай страната ще бъде изправена пред повторни предсрочни изборите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com