Путин: Едностранен удар срещу Сирия ще преобърне световния ред

21868
Путин: Едностранен удар срещу Сирия ще преобърне световния ред

Докато световните сили обсъждаха план за отнемането на химическите оръжия от Сирия, Русия отправи рязко предупреждение, че едностранни военни действия от страна на САЩ може да нарушат световния ред, предаде АФП.
В опит да се обърне директно към американските гласоподаватели и депутати, лидерът на Кремъл Владимир Путин написа
коментар в „Ню Йорк Таймс”.

Неговата статия се появи по времето, когато американският държавен секретар Джон Кери излиташе за Женева, където ще работи заедно с руския си колега Сергей Лавров върху план за неутрализирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.
Путин приветства готовността на Вашингтон да се ангажира с инициативата на Москва, но укори Обама за заплахата му за нанасяне на военни удари, за да накаже режима на Башар Асад.

Иракска групировка заплаши Саудитска Арабия с атентати при война в Сирия

Лидерът на иракската групировка „Джаиш ал-Муктар” Шейх Уатик ал-Батат се закле да атакува петролните инсталации на Саудитск...

Той предупреди, че подобен ход без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, където Москва притежава право на вето, би сринал благонадеждността на организацията.

„Никой не иска ООН да последва съдбата на Общество на народите, което се срина, тъй като му липсваше реално влияние”, каза той, имайки предвид претърпелия провал предшественик на ООН между Първата и Втората световна война.

„Удар би довел до ескалиране на насилието и отприщване на нова вълна от тероризъм”, написа Путин в материала, в който се набляга на факта, че много от бунтовниците, сражаващи се срещу Асад, имат връзки с „Ал Кайда”.

„Това може да подрони международните усилия за разрешаването на иранския ядрен проблем и израело-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка. Това може да разбалансира цялата система на международното право и световния ред”, пише руският президент.

Барак Обама показа сила за Сирия

Никой друг американски президент не е оставял да се стига до колебания, когато става дума за война и мир. Барак Обама обаче направи не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com